Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Nyheter chockhöjer priset för papperstidningen

Publicerad: 29 augusti 2017, 11:59

Foto: Andreas Elgstrand

Dagens Nyheter höjer kostnaden för en pappersprenumeration från 399 till 499 kronor i månaden för boende i Stockholm. Höjningen motiveras med ökade produktions- och distributionskostnader samt en satsning på redaktionellt innehåll.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPapperstidning

I dag meddelade Dagens Nyheter sina papperstidningsprenumeranter i Stockholm att månadskostnaden kommer att öka från 399 till 499 kronor. Det innebär att tidningen i Stockholm årligen kommer att kosta prenumeranterna 5 988 kronor. Hur prisökningen ser ut i övriga delar av landet är ännu oklart och DN förklarar att de inte vill ge ut några exakta siffror för de olika regionerna.

– Det finns många olika prisnivåer. Läsare i Stockholm på papper har länge haft ett väsentligt lägre pris än andra. Prisjusteringens syfte är att dels parera ökade produktions- och distributionskostnader, dels att skapa ett ekonomiskt utrymme för att kunna satsa ännu mer på den redaktionella produkten och vår journalistik, berättar Nicolas Larsson, business development manager på Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter genomförde så sent som för tre år sedan en kraftig prisökning för sin papperstidning. Ökningen då ledde till att prenumeranter i den så kallade zon 9 där Malmö, Ystad, Kristianstad, Växjö, Lidköping, Östersund, Uddevalla och Örnsköldsvik fick betala 6 957 kronor för en årsprenumeration. Stockholmsbor fick då betala 4 049 kronor i månaden.

Nicolas Larsson berättar att Dagens Nyheter hoppas att de höjda priserna samt en digital tillväxt ska kunna stärka den lokala satsning, Riksnätverket, som tidningen inledde i våras. Riksnätverket innebär att DN samarbetar med frilansjournalister på 25 orter runtom i landet.

– Vi hoppas kunna utöka dessa satsningar i takt med att vi växer digitalt. Gällande prenumerationsutvecklingen är det ingen hemlighet att vi, precis som alla andra mediehus, ser en rörelse från papper till digital läsning. Det är generellt billigare att prenumerera digitalt än på papper.

Dagens Nyheter gjorde 2016 en vinst på 101 miljoner kronor, en minskning med 19 miljoner i jämförelse med 2015. En anledning till vinsttappet var att intäkterna från pappersannonserna minskat kraftig.

— Michael Poromaa (@MPoromaa) 29 augusti 2017Intressant och offensivt med DN:s höjning på 25% till 499 kr / mån. För samma peng får man Netflix, HBO, Spotify och Storytel.
— Jan Strand (@SlimJim1891) August 28, 2017Blir @dagensnyheter lika mycket bättre efter denna prishöjning som av den förra? Dvs inte alls.
— Svenssonskan (@Svenssonskan) August 29, 2017Hejdå DN! En prishöjning på 25% är inte en "prisjustering". #dagensnyheter

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.