Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Nyheter satsar på lokala frilansjournalister

Publicerad: 27 januari 2017, 09:55

Satsningen går under namnet Riksnätverket och innebär att DN bygger upp ett nätverk av frilansjournalister på ett 20-tal orter runtom i landet.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterLokaljournalistikMartin Jönsson

Kritik mot en storstadscentrerad journalistkår har funnits under många år och aktualiserades återigen 2014 då TV4 valde att lägga ned många av sina lokalredaktioner utanför storstadsområdena. I en ny satsning, Riksnätverket, inspirerad av hur den amerikanska tidningen Washington Post jobbat under det senaste året ska Dagens Nyheter stärka sin närvaro utanför landet.

– För Washington Post har detta varit väldigt framgångsrikt. De har blivit mer av en nationell tidning och kunnat göra mer egen journalistik från hela landet, baserat på lokalkännedom och närvaro. Det har stärkt sajten och bidragit till att de växer snabbare än någon annan dagstidning i USA, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter.

Även om tidningen har ett brett nät av utrikeskorrespondender runtom i världen har närvaron i Sverige varit koncentrerad till Stockholm.

– Vi behöver starkare kontinuitet på fler orter, med frilansmedarbetare som kan rapportera på plats vid nyhetshändelser, men också komma med förslag på artiklar och hjälpa till vid granskningar över hela landet, säger Martin Jönsson.

De orter Dagens Nyheter kommer att rerytera frilansmedarbetare i är: Kiruna, Luleå, Östersund, Sundsvall, Gävle, Falun, Uppsala, Eskilstuna, Västerås, Örebro, Karlstad, Norrköping, Linköping, Borås, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Växjö, Visby, Helsingborg och Malmö.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.