Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Nyheters Washington-korre flyttar hem

Publicerad: 21 december 2012, 15:27

Michael Winiarski flyttar hem nästa sommar

Foto: Beatrice Lundborg

År 2010 vann Michael Winiarski "Stora Journalistpriset" i kategorin "årets berättare" för sina reportage från katastrofens Haiti. I augusti går hans kontrakt ut som Dagens Nyheters korrespondent i Washington. Michael Winiarski har valt att inte förlänga.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Michael Winiarski har varit DN:s man i Washington sedan hösten 2009. I går utlyste tidningen internt en ny ledig tjänst för jobbet. Detta sedan Michael Winiarski tagit beslutet att inte förlänga perioden i USA.

– Jag har fått vara med under nästan hela Barack Obamas första presidentperiod. Jag valde att förlänga vid det förra tillfället eftersom jag ville vara med om en amerikansk valrörelse. Nu väljer jag att flytta hem eftersom det känns som om cykeln är fullbordad, delvis också på grund min familj efter nästan fyra år, säger Michael Winiarski till Resumé.   

Michael Winiarski har varit bosatt i Washington medan kollegan Linda Flood varit stationerad i New York, i enighet med DN:s tradition av omfattande utrikesbevakning. Det är än så läge oklart vilken roll han kommer att få i DN-skrapan vid Marieberg i Stockholm.

– Jag vet ingenting om vilken roll jag kommer att ha. Jag hoppas att jag kommer att fortsätta bevaka utrikesfrågor. Det har jag gjort sedan jag började på DN 1989.

Michael Winiarski känner sig privilegierad över att ha jobbat för en arbetsgivare som satsar på utrikesbevakning. Innan var han korrespondent i Moskva i två perider, 1993-1998 och 2001-2004. Från 2005 till 2009 ansvarade han för DN:s bevakning av Mellanöstern från Stockholm.

År 2010 tog Michael Winiarski hem "Stora Journalistpriset i kategorin "årets berättare" för sina reportage från katastrofens Haiti med motiveringen:

”För en modig katastrofrapportering med stort hjärta"

– Bevakningen av Haiti var ett gästspel utanför mitt huvudsakliga bevakningsområde. Det var viktigt att vi höll fast i rapporteringen och följde händelseutvecklingen även efter strålkastarljuset hade slocknat. Nyligen var jag och fotografen Paul Hansen nere igen för att göra ett reportage som kommer att publiceras i DN i januari, säger Michael Winiarski.

Har du någonsin intervjuat Barack Obama?
– Nej, det vet jag ingen kollega som har gjort. Vi har vistats i samma lokaler. De väljer själva vilka de vill göra individuella intervjuer med. Då är det enormt svårt för en svensk journalist att få tillgång. De gör intervjuer med de stora tv-bolagen eller med lokala tv-stationer för att locka röster i nyckelstaterna. Jag förstår dem, det är ett enormt tryck från medier.

När man jobbar i Washington gentemot ett enormt pr-maskineri, vilken är den viktigaste egenskapen för en utrikeskorrespondent?
– Det är ingen idé att lägga ner tid och energi på att försöka få en intervju med presidentkandidaterna. Det mest viktiga blir att söka sig utanför den politiska processen. Att komma ut i landet, bland folket och möta verkligheten.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.