Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Samhälle stänger av reporter efter kritiska uttalanden

Publicerad: 7 december 2015, 13:07

På grund av den här artikeln är Thord Eriksson avstängd från jobbet.

Foto: Skärmdump.

Efter att reportern Thord Eriksson uttalat sig kritiskt om chefredaktören Mats Edman har han nu stängts av från jobbet, skriver Journalisten. De anställda förbjuds också att diskutera frågan på arbetstid. Mats Edman hävdar att avstängningen inte har med kritiken att göra.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanJournalisten

Förra veckan avslöjade tidningen Journalisten att det råder uppror hos Dagens Samhälle mot chefredaktören Mats Edman. Åtta journalister har riktat en misstroendeförklaring mot honom och den lokala fackklubben har lagt ned verksamheten. Senare gick reportern Thord Eriksson ut och berättade att han är en av dem som står bakom protesten.

– Det har funnits en uppgivenhet på redaktionen och en utbredd tystnadskultur. De som tidigare under åren opponerat sig har gjort sig omöjliga och lämnat tidningen – det har skapat rädsla hos dem som stannat kvar. Nu är vi ett antal journalister som tror att det går att göra något åt saken, och har valt att agera, sa han bland annat.

Nu har Thord Eriksson blivit avstängd från arbetsplatsen och Dagens Samhälle har beslutat att inleda en juridisk process mot honom.

I ett internt mejl, som Journalisten tagit del av, har Mats Edman förbjudit samtliga medarbetare att diskutera frågan vidare på arbetstid samt i tidningens lokaler.

"De medarbetare som eventuellt vill mötas och privat tala om detta får göra det på annan plats på ledig tid. Hade det funnits ett lokalt fack hade fackmöten förstås varit fullt möjliga att hålla i våra lokaler" står det i mejlet.

Efter publiceringen hävdar Mats Edman att avstängningen inte har något med Thord Erikssons kritik att göra:

"Artiklarna i Journalisten saknar helt betydelse för åtgärden. Kritik får självfallet framföras. Beslutet fattades på fredagen av helt andra skäl, som jag inte kan gå in på." uppger han i ett mejl.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.