Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Samhälles ledning i uppror mot nytt ägardirektiv

Publicerad: 26 februari 2016, 08:24

Mats Edman, chefredaktör och vd på Dagens Samhälle.

UPPDATERAD. Dagens Samhälles ledning rasar mot ett förslag på nya ägardirektiv. Vd och chefredaktör Mats Edman ser det som ett försök att ta kontroll över tidningens innehåll från politiskt håll. – Det skulle inte förvåna mig om jag får sparken nu, säger han.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanSKL

I veckan kom ett nytt förslag på ägardirektiv för Dagens Samhälle som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Sedan 2004 har tidningen haft samma direktiv vilket gett den ett stort oberoende gentemot sina ägare. Men det nya förslaget syftar till att starkt begränsa detta, hävdar Mats Edman och hela ledningen för Dagens Samhälle.

I ett brev till styrelsen för SKL Företag, som Resumé har tagit del av, ger de sina synpunkter på förslaget i skarpa ordalag och kräver att det ska underkännas helt.

"Vi ställer oss helt oförstående till förslaget, som allvarligt kommer att skada Dagens Samhälles verksamhet. Vi anser att förslaget är en katastrof. Det nya ägardirektivet leder till att Dagens Samhälle förlorar sin breda trovärdighet. Därmed undermineras förutsättningarna för journalistiken, prenumerationsförsäljningen och annonseringen" skriver de.

Orsaken är att det nya direktivet som nu föreslås innehåller flera tillägg i stil med "Dagens Samhälle ska på ledande plats driva de frågor som är viktiga för kommuners, landstings och regioners verksamhet" och "Dagens Samhälle har, inom ramen för sitt uppdrag, en självständig redaktionell ställning". Mats Edman tolkar förslaget som ett sätt att från politiskt håll kontrollera tidningen. Därför tar de nu öppen strid.
– Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det handlar om politik. De som styr på SKL har knorrat i flera år så fort innehållet i tidningen inte har fallit dem i smaken. Du har säkert noterat olika typer av utspel, bland annat från Ilmar Reepalu (S), som har haft politiska åsikter om innehållet i tidningen. Men de som klagar högst representerar bara en bråkdel av våra 45 000 läsare.  

I brevet hävdar tidningen också att politiska påtryckningar från SKL:s ledning har förekommit vid flera tillfällen sedan valet 2014:

"SKL:s ordförande Lena Micko (S) har personligen utövat starka påtryckningar på styrelsens ordförande Julia Branting (S) att agera mot chefredaktörens hållning." skriver de.

Att tidningen skulle ha blivit politiserad håller Mats Edman inte alls med om.
– Den kritiken har inget stöd. I vår undersökning svarar 88 procent av läsarna att de är jättenöjda med tidningen och upplever att Dagens Samhälle idag är mer politiskt neutral än tidigare. Jag kan inte uppfatta det här på annat sätt än att det finns politiska skäl bakom. Det skulle inte förvåna mig om jag får sparken nu när jag och hela ledningsgruppen har tagit öppen strid för att försvara det redaktionella oberoendet. Det är syret som vi andas.

Vad händer om förslaget skulle gå igenom?
– Det här förslaget har inte bara uppstått ur tomma intet. Det är svårt att missförstå signalen. De som står bakom detta verkar inte vilja att Dagens Samhälle ska vara en kaxig, oberoende och konsekvensneutral röst i mediebranschen. Men det förhållningssättet gynnar inte demokratin. Vi bjuder på en mångfald av åsikter och värderingar.

Kommer du att kunna sitta kvar?
– Nu har jag och hela ledningsgruppen skickat en tydlig och stark protest mot förslaget. SKL är en konsensusorganisation och jag har ingen aning om vad oppostionen tycker om det här.

Resumé berättade nyligen om att Dagens Samhälle har ett rekordår bakom sig, med all time high i så väl omsättning som vinst. Att i det läget komma med förslag på förändringar förvånar vd:n och chefredaktören.
– Jag fattar inte varför det kommer nu. Tidningen går kanonbra och det har varit lugnt på redaktionen under flera månader. Vi har koll på läget och har hanterat de frågor som har kommit upp. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är politik.

SKL Företags vd Håkan Sörman tonar ned betydelsen av förslaget i ett mejl till Resumé:

"Det förekommer regelbundet översyner av alla SKL:S bolags ägardirektiv. I det sammanhanget tas olika förslag fram för diskussion och synpunkter, för alla bolag inklusive Dagens Samhälle. Beredningstexten och den kritik som presenterats i er artikel gäller detta. Men beskrivningen att detta är ett faktiskt beslutsunderlag är fel, inget sådant beslut är planerat".

Han vänder sig också mot beskrivningen att tidningens oberoende står på spel:
"Det finns inget fog för det. Tidningens oberoende ställning ska absolut behållas".

FAKTA/Ägardirektiv för Dagens Samhälle

Nuvarande:

"Bolaget ska bedriva tidningsförlagsverksamhet för den kommunala och landstingskommunala sektorn. Bolaget ska ge ut tidningen DagensSamhälle samt i övrigt bedriva annan därmed förenlig verksamhet. Dagens Samhälle ska på ledande plats bidra till att utveckla den kommunala självstyrelsen med stort handlingsutrymme och stark medborgerlig förankring men i övrigt ha en publicistiskt obunden och självständig ställning."

Föreslaget ägardirektiv 2016:

"Bolaget ska bedriva tidningsförlagsverksamhet för den kommunala och landstingskommunala sektorn. Bolaget ska ge ut tidningen Dagens Samhälle samt i övrigt bedriva annan därmed förenlig verksamhet.

Dagens Samhälle ska i såväl tidning som andra produkter/verksamhet skildra verksamheten och utvecklingen i kommuner, landsting och regioner och belysa viktiga frågor för dessa, med utgångspunkt i att utveckla den kommunala självstyrelsen.

Dagens Samhälle ska på ledande plats driva de frågor som är viktiga för kommuners, landstings och regioners verksamhet. Dagens Samhälle har, inom ramen för sitt uppdrag, en självständig redaktionell ställning.

Dagens Samhälle är partipolitisk obunden."

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.