Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dagens Samhälles Mats Edman ryter till mot Aftonbladets ledare

Publicerad: 3 januari 2013, 22:44

Mats Edman, vd och chefredaktör på Dagens Samhälle

I en ledare skrev Aftonbladets Anders Lindberg att Dagens Samhälle systematiskt gynnade Carema. Nu bryter chefredaktören Mats Edman sin planerade tystnad. I en debattartikel kallar han ledarskribentens anklagelser för konspiratoriska fantasier och liknar hans teknik med skribenterna på sajten Avpixlat.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanCaremaAnders Lindberg

Det hela tog sin början förra våren. Ett jättebråk mellan Dagens Samhälles publisher Mats Edman och DN:s Gunilla Herlitz blossade upp i kölvattnet av DN:s Carema-bevakning.

Orsaken var att Mats Edman kritiserat DN:s granskning för att utelämna delar av sanningen bakom vårdföretaget. Dagens Samhälle skrev även två hårdgranskande reportage kring mediernas bevakning av Carema.

"5 000 skandalartiklar gav inte sanningen", skrev Mats Edman på ledarplats i anslutning till rapporteringen.

I en intervju med Resumé gick Gunilla Herlitz till angrepp mot publiceringen. Hon hänvisade till Caremas krishanterare Henry Sténson plats i tidningens styrelse.

– Det går inte att utesluta att Dagens Samhälle har fått betalt av Carema för att göra det här, sade Gunilla Herlitz till Resumé i april 2012.

I december valde sedan Mats Edman att ta bort sin åsiktsplats på sistasidan för att kunna lägga mer tid på att utveckla tidningen.

Kort därefter anklagade Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg Dagens Samhälle för att systematiskt gynna Carema med tidningens journalistik. Skribenten lyfte bland annat fram omständigheten att Timbros motrapport kring Carema bevakningen var författad av Mats Edmans hustru Cecilia Stenshamn som ett argument.

Nu väljer Mats Edman att ta bladet från munnen igen och replikera de pånyttfödda anklagelserna i en debattartikel på torsdagen. Han motiverar den brutna tystnaden med att: "Förtalet är grovt, och måste därför bemötas."

Mats Edman anser att Anders Lindberg sprider oriktiga påståenden i sin text. Han tillbakavisar att Henry Stensóns tidigare dubbla stolar skulle innebära en problematisk jäv-situation

" I motsats till Anders Lindbergs fantasier har ingen i styrelsen någonsin lagt sig i det redaktionella arbetet. Det finns inget “pr-maskineri” som vi är en del av.", skriver Mats Edman i debattartikeln.

Vidare försvarar Mats Edman tidningens motgranskning och vidhåller att DN:s Carema-rapportering var ett "journalistiskt haveri". Han går även hårt åt Aftonbladet-skribentens sätt att angripa frågan:

"Anders Lindbergs teknik är obehagligt lik skribenternas på Avpixlat. Urvalet är skevt och helheten ointressant. Texterna skummar av ideologisk fradga. Han problematiserar inte, går aldrig på djupet. Det tragiska med Anders Lindberg som skribent är att han medvetet underblåser hat och fördomar.", skriver Mats Edman.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.