måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Daily Mail bannlysta från Wikipedia – men fritt fram för Russia Today

Publicerad: 9 februari 2017, 15:07

Daily Mail har kritiserats för sina publiceringar. Nu får journalistiken konsekvenser.

Den brittiska tabloiden har haft en skandalfylld höst. Nu meddelar Wikipedia att man inte längre kommer att tillåta Storbritanniens näst största dagstidning som källa i nätencyklopedin.

Ämnen i artikeln:

Daily MailWikipediaRussia Today

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Under förra året kritiserades Daily Mail hårt bland annat för sina publiceringar kring flyktingfrågor och att sprida hat mot immigranter inför Brexit-omröstningen i juni.

I samband med kampanjen Stop funding hate, som startades i sociala medier i augusti efter reaktioner på initiativtagarna ansågs vara "hat, diskriminering och demonisering", bojkottades tidningen av flera annonsörer. Bland annat Lego.

Nu kommer nästa konsekvens för tidningen när den efter en omröstning bland Wikipedias redaktörer bannlyses som källa på den användargenererade encyklopedin.
I fortsättningen kommer tidningen bara få användas som källa på Wikipedia i undantagsfall. Sajtens redaktörer anser att tidningen i huvudsak inte är trovärdig. "Dålig faktakontroll, sensationalism och rent fabricerade nyheter", skriver Wikipedia i motiveringen till beslutet.

"Konsensus har fastställt att Daily Mail (inklusive dess online-version, dailymail.co.uk) är generellt sett otillförlitlig, och att dess användning som en referens är förbjuden, särskilt när andra mer tillförlitliga källor finns", skriver man på sitt diskussionsforum.

Nu uppmanar man alla frivilliga som skriver och redigerar encyklopedin att hjälpa till med att ersätta de tusentals referenser som redan finns till Daily Mail.

The Guardian skriver att beslutet är så väl ovanligt som kontroversiellt. Kreml-trogna Russia Today tillåts exempelvis som källa.

Tabloidtidningen Daily Mail är, efter The Sun, Storbritanniens största tidning. Upplaga ligger på närmare en och halv miljon exemplar. Daily Mail är konservativ till sin politiska färg, men har på senare år uttryckt stöd för högerpopulistiska UKIP.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev