Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dan Josefsson: DN hade aldrig publicerat om de inte känt till vår granskning

Publicerad: 28 april 2017, 12:30

Foto: Magnus Bergström / Wikimedia Commons

SVT:s Dan Josefsson kritiserar Dagens Nyheters granskning av den mördade fyraåringen Kevin. "DN har fått ihop ett hafsverk som de har blåst upp till ett stort avslöjande". Samtidigt ser han deras granskning som reklam för sin egen kommande dokumentärserie.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterCaspar OpitzSVTDan Josefsson

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I veckan har Dagens Nyheter i flera artiklar tagit upp fallet med den fyraårige Kevin som mördades i Arvika. Publiceringarna tar upp felaktigheter i förhöret med de två anklagade bröderna och hur psykologiprofessor Sven Å Christianson uppmanade polisen att vända pojkarna mot varandra. Granskningen har gjorts i samarbete mellan DN och Sara Landström (expert på barnförhör) och brottmålsadvokaterna Björn Hurtig och Viktor Banke har uttalat sig väldigt kritisk mot utredningen. Med anledning av DN:s granskning har chefsåklagare Niclas Wargren öppnat för att ta upp fallet igen. Men DN har inte varit ensamma om att granska det 20 år gamla fallet.

SVT:s ”Dokument Inifrån” och reportern Dan Josefsson har gjort en dokumentärserie i tre delar om mordet på Kevin, 4. Den flerfaldigt prisbelönte grävreportern Dan Josefsson har bland annat träffat bröderna som ansågs skyldiga till mordet 1998 när de själva bara var pojkar.

– Jag har alltid haft den känslan, att det inte är jag, säger en av bröderna i trailern till programmet.

Dan Josefsson och hans kollegor på SVT har jobbat dedikerat med fallet i ett års tid. Att DN:s publicering skulle komma var inte överraskande.

– Jag har vetat om att DN varit på samma spår i ett halvår, så jag reagerade inte med förvåning. Däremot är jag förvånad över innehållet. Jag har jobbat med det i ett och ett halvt års tid. Det senaste året på heltid, utan att överdriva är vi fyra personer som jobbat med fallet Kevin på heltidsbasis under ett års tid. Vi har lagt ner jävligt mycket jobb på det här och fått väldigt många människor att prata.

– Att, som DN har gjort, gå igenom delar av förundersökningen och sedan få en expert att uttala sig kritiskt. Det hade jag kunnat göra på tre veckor. Om man sammanfattar det som kommit fram räcker det med en notis. Då är det inte rimligt att slå upp det på sju sidor.

Ni har en mer fullödig bild anser du?

– Vi har gjort betydligt mer och kommer att berätta hela historien genom väldigt många personer. De som tittar på serien kommer att inte att tro sina ögon av vad vi har kommit fram till.

Hur ser du på DN:s publicering?

– Jag vet att DN vet vad jag har hållit på med. Jag vill påstå att deras publicering aldrig hade inträffat om de inte hade känt till vår granskning. Nu väljer det att blåsa upp det till orimliga proportioner för att få det att se ut som något större än vad det är. Det är något lustigt med hur DN har agerat i det här fallet. De är tydligt att de vet att vi ska komma med mer omfattande avslöjanden och därför väljer att köra för att komma först.

– Om allt handlar om att vara först, om det får stå i första rummet, finns det en risk att man publicerar trots att det man har att komma med egentligen inte har tillräckligt stort värde. De har kommit först, men har inte intervjuat någon i princip. Förutom en 83-årig åklagare och Sven Åke Christiansson som lätt kan avfärda DN granskning i P1 Morgon just eftersom de inte har på fötterna. Hade jag stått där hade jag kunnat bemöta honom på ett helt annat sätt eftersom jag har mer fakta på mitt bord.

Dan Josefsson tror dock att Dokument Inifråns kommande programserie i huvudsak har att vinna på DN:s publiceringar

– Det har gjorts mycket kring fallet Kevin under de senaste 18 åren. Men det senaste var P3 Dokumentärs fullständigt okritiska inslag som kom hösten 2015. DN har lyft fallet i folks medvetanden och det gör att fler kommer att ha intresse för vår dokumentärserie. Det är på dagordningen tack vare DN:s artiklar. Jag ser det som reklam.

Hur vet du att DN varit på bollen i sex månader?

– Jobbar man så djupt i ett fall och har träffat så många personer som vi har gjort så är det omöjligt att jag inte kommer att få veta om andra medier också jobbar med fallet. Men de har inte fått enda polis att uttala sig. Allt de har gjort är att låta en expert titta på förundersökningen och kritisera den. Den delen har de gjort bra.

Ser du någonstans att er granskning tappar i värde på att DN är först med publiceringen?

– Nej, det är mest en mediedebatt. Det hade varit en annan sak om DN hade gjort en mer omfattande granskning och fått 20 personer att uttala sig. Jag är väldigt glad över att DN har gett fallet uppmärksamhet. Expressen gjorde en stor artikel i dag, som bara baseras på ett uttalande i trailern för första programmet. Det är bara några sekunder av en dokumentärserie i tre delar. Vi upplever ett helvetes sug. Intresset är enormt nu. – Sen kommer vår granskning att visa att DN har gjort två viktiga missar i det här fallet som inte går att göra om man är van att läsa förundersökningar. Jag kan inte säga vad det är eftersom programmen ännu inte har sänts. Men det kommer att vara tydligt. Det är rätt centrala frågor.

Hur ser du på att de kom före med publiceringen, som granskande journalist?

– Jag kände till riskerna och var rädd för att det här skulle hända. Rent generellt är det lite av en mardröm för en grävande journalist, att någon hinner före. Men när jag ser DN:s publicering så är det ingen mardröm. Det här är alltid en riskfaktor när man jobbar med gräv och vi ser liknande fall återkomma med jämna mellanrum. Problemet är att DN har fått ihop ett hafsverk som de har blåst upp till ett stort avslöjande. Det vinner inte den grävande journalistiken på enligt mig. Jag tycker det är problematiskt.

Caspar Opitz, redaktionschef på Dagens Nyheter, medger att man varit medvetna om Dan Josefssons arbete men att den typen av parallelarbete inte är ovanligt.

Gjorde vetskapen att SVT jobbade med fallet samtidigt till att ni ville publicera tidigt, att ni ville vara först?

– Det är alltid ett race om att komma först med både granskningar och nyheter, det är en naturlig journalistisk drivkraft. Vissa av de personer vi varit i kontakt med har inte velat prata med oss då de känt att de lovat bort sig till SVT. Vi kände att vi hade ett bra underlag och valde att publicera, även om vi inte fick tag i alla de människor vi velat prata med, säger Opitz.

Var ett samarbete mellan redaktionerna någonsin aktuellt?

– Vi har gjort gemensamma publiceringar tillsammans med redaktioner tidigare, bland annat med Uppdrag Granskning där vi samarbetade i granskningen av uppgjorda fotbollsmatcher. Men i det här fallet var det aldrig aktuellt.

Dan Josefsson kallar er publicering för ett hafsverk.

– Väldigt kvalificerade reportrar har arbetat i månader med detta, vi har läst 6 000 sidor förundersökning, gjort otaliga intervjuer och sett förhören med bröderna. Alla som läst vår publicering ser att det inte är ett hafsverk, utan en extremt välskriven granskning. Det är klart att vi hade velat komma längre men nu fanns inte den möjligheten i och med att flera personer var låsta till SVT. Det viktiga tycker jag är att fallet får en belysning, att hålla på och svinga mot kollegor på det här sättet känns onödigt. Själv är jag bara glad att SVT också granskar det här fallet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev