Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dan Josefsson i verbalt påhopp mot minnesforskaren

Publicerad: 19 maj 2017, 12:11

Dan Josefsson och Sven Å Christianson.

Foto: SVT

Sven Å Christianson medverkade i gårdagens Gomorron Sverige för att bemöta kritiken mot honom i "Fallet Kevin". Innan sändning hamnade han i konflikt med journalisten Dan Josefsson som gjort granskningen. – Jag blev kallad "ditt fega svin", säger Christianson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Gomorron SverigeSVTDan Josefsson

Från början var det tänkt att Sven Å Christianson skulle medverkat i onsdagens Aktuellt-sändning för att debattera anklagelserna i den tredelade dokumentären "Fallet Kevin". Men samma dag ställde han in. Istället valde han att ställa upp dagen därpå i SVT-programmet Gomorron Sverige.
– Jag blir tillfrågad att vara med i Aktuellt. Då svarade jag att jag inte har möjlighet av personliga familjeskäl. Men jag erbjöd mig att vara med i morgonsoffan, med villkoret att jag vill ha en rak intervju, ingen diskussion. Jag anser att det blir en annan nivå med Dan Josefsson, säger han.

Vad menar du med det?
– Jag vill hålla mig till fakta.

Och det tycker du inte att han gör?
– Nej, det tycker jag inte.

Sven Å Christianson berättar att han istället blev approcherad av Dan Josefsson i SVT-huset innan han skulle in i sändning.
– Han kommer framrusande till mig och säger "ditt fega svin, ditt jävla as, du vågar inte ställa upp mot mig. Du är slut". Det är ganska obehagligt eftersom jag ska in i sändning lite senare. Som jag ser det är det trakasserier.

Dan Josefsson har en delvis annan syn på det laddade mötet.
– Jag sa att han är en fegis som i sista stund hoppade av en sedan två veckor planerad debatt med mig som skulle ha hållits i Aktuellt. Christianson blev då ursinnig, sannolikt därför att han själv vet att han är en fegis, skriver Josefsson i ett sms till Resumé.

Han påstår att du kallat honom "ditt fega svin, ditt jävla as, du vågar inte ställa upp mot mig. du är slut". Stämmer det?
– Nej. Men det hade också varit sant. Skulle tro att han försöker flytta fokus en smula.

Känner du att du agerat korrekt i det här fallet?
– Jag har inga fler kommentarer.

I dokumentären "Fallet Kevin" anklagas Sven Å Christianson bland annat för att ha lockat fram bortträngda minnen hos barnen som i själva verket kanske inte stämmer. I en artikel på DN Debatt har han tillsammans med det före detta justitierådet Göran Lambertz kritiserat mediernas bevakning av utredningen.
– Jag vill diskutera min roll i det här, vad har jag har varit inblandad i och inte, men inte gå in i den emotionella debatten, säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.