Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Daniel Eks diss mot ”Spotify-dödaren”

Publicerad: 9 juni 2015, 06:02

Spotifys grundare Daniel Ek.

Foto: Pressbild.

Ett morgonsvep med flera framtidsspaningar, trender och Spotify-vd:ns första reaktion på Apples nya musiktjänst. Dessutom bland annat Jessica Almenäs som ersättare till Filip Hammar och en Brad Pitt-premiär på Netflix.


Ämnen i artikeln:

Daniel EkSpotifyNils HornerBrad PittJessica AlmenäsFilip och FredrikGoogleApple Music

Daniel Eks diss mot ”Spotify-dödaren”
Apple lanserade som väntat sin streamingtjänst för musik på sin utvecklarkonferens i går kväll. Spotifys vd Daniel Ek twittrade endast två ord: Oh ok. Den dissande tweeten har spridits snabbt och plockats upp av flera medier i USA. Han retweetade även andra kollegors kommentarer som: ”Radio på Internet. Ni är välkomna”. Mashable skriver att Ek raderade tweeten, men inte innan sajten hann ta en skärmdump av den.
Apple Music lanseras den 30 juni i över 100 länder. Priset per månad är samma som för Spotify Premium. Enligt Apple består musiktjänsten av flera olika delar: streaming, radio och socialt. Apple har till exempel knutit flera stora dj:s och artister till tjänsten som bland annat ska hjälpa till med kureringen av spellistor. En annan del av tjänsten kallas Connect och där kan artister ladda upp allt från musik till bilder för att kommunicera med sina fans. Dessutom har man utvecklat en speciell algoritm som ska presentera musik som är optimerad för användaren, skriver bland andra Omni.
Att Apple kallas Spotify-dödare beror förstås på att Apples digitala musikaffär Itunes har cirka 800 miljoner registrerade användare att ta av,  Apple är ett av världens högst värderade företag och Apple tidigare har lanserat produkter senare än sina konkurrenter men ändå kommit att dominera marknaden, till exempel Ipod och Iphone, skriver SvD.

Almenäs ersatte Hammar i Breaking news
Efter förra veckans bråk tog Jessica Almenäs på måndagskvällen Filip Hammars plats bredvid Fredrik Wikingsson i Kanal 5:s Breaking news. Almenäs riktade hård kritik mot Filip och Fredrik efter intervjun med Gustaf Norén i ”Breaking news” i onsdags, bland annat efter att den forna Mando Diao-stjärnan fällt kommentaren att han har "lite preparat i kroppen". Men på måndagen var Almenäs i stället vikarie för Hammar, skriver bland andra Aftonbladet.

Brad Pitt-film får Netflixpremiär
I vad som beskrivs som företagets största affär hittills har Netflix gjort klart med rättigheterna till den kommande Brad Pitt-filmen ”War Machine”, skriver Omni. Nyheten betraktas av Deadline Hollywood vara en ”gamechanger”, då en storfilm nu slopar premiären på biograferna. Affären har enligt Deadline Hollywood kostat runt motsvarande 250 miljoner kronor. Filmen handlar om en general som leder de internationella styrkorna i Afghanistan. Exakt när filmen får premiär på Netflix är oklart.

Facebook dumpar planer på egen satellit
Faccebook har skrotat planerna på att skicka upp en egen satellit. Projektet Internet.org har syftet att sprida internet till svårtillgängliga och fattiga delar av världen, och enligt deras hemsida finns planerna på en egen satellit kvar. Men enligt uppgifter till The Information har Facebook funnit kostnaderna kopplade till projektet för höga och sägs nu istället vara intresserade av att hyra kapacitet på någon annans satellit, rapporterar Omni.

Google tar patent på iris-scanner
Skanning av iris kommer starkt som en framtida identifieringsmetod, skriver venturebeat.com. Nu har Google fått ett patent godkänt för en kontaktlins med inbyggd iris-skanner. Sensorerna i linsen skapar en bild av användarens iris som sedan sparas och matchas varje gång någon försöker logga in. Vad Google har för planer för tekniken är oklart.

Nils Horner hedrades i USA
Sveriges radios Asienkorrespondent Nils Horners minne hedrades i går      vid en ceremoni på nyhetsmuseet Newseum i Washington i USA, rapporterar  Sveriges radio. Han var en av 14 journalister vars namn lästes upp vid den      högtidliga ceremonin som uppmärksammade att 118 medarbetare i medierna      dödades eller omkom i tjänsten förra året.

Katarina Ekspong

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.