Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Daniel Suhonen om att skriva ledare för Aftonbladet: "Jag blir nästan rörd"

Publicerad: 26 februari 2018, 12:38

Daniel Suhonen.

Foto: Sara Appelgren

Expressen och ETC får ge vika för Aftonbladet, när Daniel Suhonen uppfyller sin barndomsdröm. – Som tolvåring undrade jag hur man gör för att bli en klok gubbe eller tant som skriver där. Nu får jag äntligen också vara med.


Ämnen i artikeln:

ETCAftonbladetDaniel SuhonenExpressen

Daniel Suhonen är en välkänd Socialdemokratisk samhällsdebattör, författare och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys. Han är uppväxt i Stockholmsorten Västertorp och har bland annat en bakgrund på SSU:s tidskrift Tvärdrag samt som talskrivare åt Håkan Juholt, när denne var partiledare för Socialdemokraterna.

I dag måndag stod det klart att Daniel Suhonen, tillsammans med Jonna Sima, börjar som könikör för Aftonbladets ledarsida med start den 3 mars.

– Jag växte upp med Aftonbladet. Tidningen fanns i mitt hem och man läste den från pärm till pärm. Jag snodde den från morsan och farsan, och dess tänkare som Dieter Strand lärde mig att läsa. Det var som ett universitet, berättar den nytillsatta ledarskribenten för Resumé.

– Jag minns att jag som 12-åring tänkte att jag ville bli en person som skrev där. Undrade hur man gör för att bli en sådan klok gubbe eller tant. Det är klart att det var ouppnåeligt då. Men nu får jag äntligen bli det. Under 00-talet lyckades jag också komma in på Aftonbladets kulturredaktion under Håkan Jaenssons och sedan Åsa Lindeborgs ledning. Om ledarredaktionen lärde mig läsa under uppväxten så lärde kulturredaktörerna mig att skriva.

För bara en månad sedan stod det klart att Daniel Suhonen blev ledarskribent för ETC, utöver sina uppdrag på Expressens kultursidor. Men redan nu lämnar han alltså såväl ETC som Expressen.

– Det blev jättekort på ETC och det var lite olyckligt. Men man kan inte skriva på flera ledarsidor samtidigt, det blir väldigt konstigt.

Har någon blivit upprörd över den korta sejouren?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror att de har förståelse. Sen vad gäller Expressen så hade jag ett bra samtal med kulturchefen Karin Olsson i dag. Vi har haft ett jättebra samarbete, men det går inte att skriva på båda tidningarna samtidigt.

Daniel Suhonen understryker att han tar det nya uppdraget på stort allvar.

– Det är skrämmande tider i Sverige och Europa. Det finns för första gången under min levnad en känsla av att demokratin inte går att ta för given. Det är inte självklart att vi kommer att ledas av borgerliga eller socialistiska partier med en demokratisk agenda, som accepterar rättstaten, grundlagen och pressfriheten. Där tänker jag att Aftonbladet spelar en viktig roll, som Sveriges nästan enda kraftfulla socialdemokratiska röst. Jag blir nästan rörd när jag tänker på det, att jag äntligen ska få vara med där och skriva...

– Jag är för en hård politisk konfrontation, och jag driver också sådan själv. Men det är nu viktigt att vi meningsmotståndare under valåret behåller respekten för varandra och acccepterar de partier som ändå spelar på den demokratiska spelplanen, som står bakom mänskliga rättigheter och ett i någon mening anständigt samhälle. Vi behöver en god ton i debatten. Det finns starka tendenser i dag till allt fler antiintellektuella demagoger som kör sitt race, nästan oavsett hur det låter eller hur folk känner.

Apropå offentliga debatter – du och din nya kollega Åsa Lindeborg rök ihop i samband med Bokmässan 2015...
– Det var Sveriges mest onödiga bråk.

Bråket handlade i korthet om att Suhonen och Juholt dissade ett panelsamtal på Aftonbladet för att istället delta i ett på Expressen. Det har i efterhand hånats som ett av Sveriges mest löjeväckande kulturbråk.

LÄS MER: Juholt och Suhonens svek mot Åsa Linderborg

LÄS MER: Suhonen om karaktärsmordet på Åsa Linderborg

Kan det bli lite spänt mellan er nu på redaktionen?
– Det tror jag inte. Jag tror att vi har lagt det åt sidan. Jag var sur på Åsa i en dag, men jag respekterar henne mycket. Jag respekterade henne innan, under och har gjort det även efter händelsen. Vi blev förbannade på varandra, sådant händer, och sedan går man vidare. Jag tycker att hon är en av Sveriges vassaste pennor, och det ska bli kul att träffa henne igen. Jag kan vara väldigt hetlevrad, men glömmer också snabbt... Jag vet inte ens vad du pratar om!? Haha!

Uppdraget på Katalys påverkas inte av nya jobbet som krönikör på Aftonbladets ledarsida, uppger Daniel Suhonen. Han kommer att skriva en text för tidningen varannan vecka.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.