Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Danska BT drar tillbaka 287 artiklar – journalist fejkade citat

Publicerad: 4 mars 2016, 09:51

BT avskedade journalisten i december. Nu är undersökningen klar.

Foto: Erik Refner

Efter månader av granskning – danska BT drar tillbaka 287 artiklar skrivna av sportjournalisten Michael Qureshi.


Danska BT har undersökt 6500 artiklar skriva av frilansare Michael Qureshi, efter att han blivit ertappad med att hitta på citat och intervjupersoner. Efter en tre månader lång undersökning väljer BT att dra tillbaka 287 artiklar skrivna av Qureshi. Medier som BT, Ekstra Bladet och Egmont Publishing har publicerat texterna som handlar om fotbollsspelare som Cristiano Ronaldo och Albert Ferrer.

I december avskedades journalisten efter att ha hamnat i blåsväder för att ranka spelarfruar, däribland Zlatan Ibrahimovic partner Helena Seger.

LÄS MER: Journalist rankade spelarfruar – avskedar för falska källor

BT:s chefredaktör Olav Andersen skriver själv i en redogörelse på BT.dk:

– Michael Qureshi har systematiskt fört både både sina kollegor, chefer och mig bakom ljuset och ljugit om fiktiva källor. Han kan ha lurat BT: s moderbolag, Berlingske Media, på ett mindre femsiffrigt belopp, men ännu värre är hans exempellösa bedrägeri mot våra etiska riktlinjer och mot dig som läsare, skriver han och fortsätter:

– Som chefredaktör för BT, jag uttrycka min djupaste sorg och meddelar idag resultaten av en omfattande undersökning av Michael Qureshis produktion, med hopp om att det kan hjälpa till att återuppbygga förtroendet för BT och Berlingske Medias tidningar, som måste ha lidit skada till följd av en individs obegripliga handlingar.

Michael Qureshis namn dök upp i BT för 18 år sedan. Från 2001 till januari 2015 var han knuten till BT, först som frilansare, sedan som fast sportreporter, skriver norska Journalisten.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.