Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför anonymiserar SvD Tito Beltran

Publicerad: 17 januari 2008, 12:42

Svenska Dagbladet är ensamt bland de stora medierna med att inte publicera Tito Beltrans namn. Men det kan komma att ändras. – Det är ute överallt annars så det spelar ingen roll vad vi gör, säger redaktionschefen Mats-Eric Nilsson.


Kvällspostens stora intervju med Tito Beltran inför rättegången, där han själv gick ut och berättade om anklagelserna, ledde till en rad nya publiceringsbeslut efter år av smeknamn som ”Artisten”, ”Världsartisten” och ”Operastjärnan”. De försvann i alla medier – utom Svenska Dagbladet, som fortfarande väljer att anonymisera Tito Beltran.

– Vi anser att en halvkändis som han är inte av stort allmänintresse. Om man anser att Tito Beltran har ett stort allmänintresse för att han är kändis på den nivån han är så får man räkna in ganska många hundra ”kulturpersonligheter” och då ska alla de in i tidningen när de blir misstänkta för ett brott. Det är många kändisar i vittnesbåset den här gången men allmänhetens nyfikenhet är inte samma sak som allmänintresset, säger Mats-Eric Nilsson, redaktionschef och tf ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet.

Ändå medger han att det blir lite märkligt när samtliga andra medier publicerar namnet och alla vet vem det är.

– Nu när alla andra publicerar är namnet så känt att vi överväger att skriva namnet. Det är ute överallt annars så det spelar ingen roll vad vi gör, vi kan komma att ompröva beslutet snart.

Är det vanligare att man tvingas följa andra när det är så starkt nyhetsflöde på nätet?
– Jag skulle inte säga att vi tvingas. Den ansvarige utgivaren ska ändå fatta ett etiskt beslut efter vad man själv tycker är viktigt. Men förr läste man en tidning och såg en kanal på tv. I dag läser alla in namnet där vi skriver ”artisten”.

Det nya medielandskapet innebär ytterligare komplikationer för Svenska Dagbladet, menar Mats-Eric Nilsson. Under artiklarna på nätet finns flera blogglänkar vilket innebär att Beltrans namn syns på SvD.se.

– Vi tycker att det är intressant att bevaka bloggar, ha egna bloggar och visa blogglänkar. Vi gör det frikostigt men effekten kan bli att det som inte står i artikeln står i bloggen. Hittills har vi valt att inte rensa bort det, det är trots allt någon annan som står för uppgifterna. Men det är ytterligare en sak som är intressant.

TT har valt att publicera namnet på Beltran vilket också innebär problem för den som väljer att avstå. I dagens Svenska Dagbladet hade man ansträngt sig för att mörka namnet men bisatsen ”berättar Beltrans advokat Tomas Nilsson för TT” smög sig ändå in.

– Ja, det var ett misstag. Det blir ännu svårare att arbeta i motvind mot TT-flödet. Det har varit så tidigare också men jag upplever att TT har blivit mer liberala – det är lättare att lägga till namnet om TT mörkar än att ta bort namnet från TT-texter.

Men Mats Johansson, redaktionschef och stf ansvarig utgivare på TT, upplever inte att man blivit mer liberala. Han säger att han noterar att det finns en omgivning men fortfarande jobbar TT aktivt med egna självständiga publiceringsbeslut.

– Sedan finns det sajter som autopublicerar det vi skickar ut – där väljer vi fortfarande att inte skriva Beltrans namn eftersom de inte har möjlighet att fatta publiceringsbeslut.

– Det man kan säga om det nya medielandskapet är alltså att vi har valt att ha en högre ribba för publicering i vissa fall, säger Mats Johansson till Resume.se.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.