Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Därför behöver Stampen mer pengar – och det är bråttom”

Publicerad: 15 december 2016, 09:13

Peter Hjörne har fått julgodis i form av en nyemission till Stampen.

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Så fick Peter Hjörne till sist en liten ask julgodis av släkt och vänner. Men han är skyldig att bjuda många. Risken är stor att han åter står tomhänt måndagen den 13 mars då skatt och arbetsgivaravgifter ska betalas, skriver Resumés Leif Holmkvist.


Ämnen i artikeln:

Leif HolmkvistGPPeter HjörneMartin AlsanderStampen

Skattebetalare, leverantörer och anställda har skänkt släkterna Hjörne och Hörling i Lidköping 1,3 miljarder kronor sedan i somras. Nu ska Stampens ägare göra åtminstone lite rätt för sig och betala en bråkdel av sina skulder.

320 miljoner ska ut inom två månader, 220 miljoner i ackordslikvid, 84 miljoner som en del av lönegarantin och cirka 15 miljoner till advokaterna som rekonstruerat koncernen. Sett i det perspektivet är gårdagens nyemission på 81 miljoner kaffepengar, noga räknat en fjärdedel.

Stampens ständigt optimistiske vd Martin Alsander har sagt att koncernens lånebörda inte ska öka utöver de 385 miljoner bankerna riskerar i dag. Det är heller inte troligt att någon bank vid sunda vätskor skulle låna ut pengar till Stampen mot mindre än tvåsiffriga räntetal.

Nu säger Alsander att inte heller några av de spretiga verksamheterna i Stampen Media ska säljas. Alltså måste koncernen generera minst en kvarts miljard i kassaflöde från rörelsen inom ett kvartal. Intäkterna under samma kvartal kan uppskattas till cirka 750 miljoner kronor. Det kräver en marginal på 33 procent, vilket skulle vara svenskt rekord. Visst är december en bra månad intäktsmässigt, men julen varar inte till påska. Januari och februari är eländiga i mediebranschen.

Om miljardärerna som nu går in som mecenater menar allvar med att stötta Stampen långsiktigt bör emissionen ses som en handpeng. Sannolikt behövs aktieägartillskott i någon form ganska snart, kanske som konvertibler som på sikt förändrar ägarbilden.

Med dagens konstruktion behåller släkten Hjörne genom Peter, systern Marika och hennes svärson Fabian Hielte makten över Stampen med 57 procent av ägandet. Miljardären Björn Savén, kasinokungen Rolf Lundström och redaren Dan Sten Olsson är skickliga affärsmän med hur mycket pengar som helst, men tillför inte någon ny branschkunskap.

Peter Hjörne har avvisat alla bud från branschproffs, som danska Politikens Hus eller ett konsortium under Joachim Berner, för att gå med håven i vänkretsen. Det bådar inte gott om hans ambition att behålla makten går före omtanken om företaget och dess luttrade anställda.

För vad är egentligen Stampens problem? Branschkris? Visst den drabbar alla, men är hanterbar med rätt åtgärder. Nej, Hjörne lånade sig rik, köpte sig stor och betalade för mycket för tryckerier som nu kostar pengar att avveckla. Även en skuldrensad balansräkning i Stampen tyngs av skrämmande stor goodwillpost.

Under de år Lennart Hörling och Peter Hjörne lett styrelsen har ledningens kraft gått åt att först köpa företag, sedan försöka sälja dem för att undgå bankernas strypgrepp. Kärnverksamheten i tidningarna har försummats och bara tjänat som sparobjekt för att rädda förlustaffärerna.

GP är ett exempel på en stark titel med avundsvärd marknadsställning. Men de senaste tio åren, sedan Kenth Andreasson slutade, har tidningen haft en svag ledning. GP var tvåa i landet efter Aftonbladet ut på nätet, men har försummat utvecklingen, velat hit och dit i strategi, förlorat talanger, sparat och sparkat. Allt har skett i skuggan av koncernens storvulna affärer.

Huvudägare och styrelseordförande heter Peter Hjörne. Ska han leda Stampens framgångsresa och göra Dan Sten ännu rikare?
Ursäkta om jag tvivlar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.