Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 7 Maj 2014, 14:09
I det senaste numret av Veckans Affärer avslöjas hur TeliaSonera med dåvarande vd Lars Nyberg i spetsen försökta tysta tidningen – hösten 2012 avslöjade VA tveksamma affärer i Nepal. – Det var ett juridiskt spel som gjorde att vi inte kunde berätta om det då, säger Ulf Skarin, chefredaktör på Veckans Affärer.
Vem är den egentligen förmånstagaren i Nepalaffären? Vem står bakom Daltotrade Limited på Cypern och Zhodar Investment? Har TeliaSonera utretts för korruption eller mutor i Nepal?
Det är några av de frågor som VA vill ha svar på, men som TeliaSonera konsekvent vägrar att svara på.
VA berättar nu historien om hur TeliaSonera med vd Lars Nyberg i spetsen försökte tysta tidningen i samband med dess avslöjade om bolagets affärer i Nepal.
Varför berättar ni det först nu? Det är nästan två år sedan nyheten kom?
– Det är lite med anledning av Marie Ehrling i samband med den senaste kvartalsrapporten beslutat att titta närmare på TeliaSoneras Eurasien-affärer, men att TeliaSonera fortfarande är tystlåtet med vad som egentligen hände, säger Ulf Skarin, chefredaktör på Veckans Affärer.
Bakgrunden är att TeliaSonera köpte Spice Nepal för att få in en fot på telekommarknaden i landet år 2008. Bolaget döptes om till Ncell och gick upp i TeliaSoneras affärsområde Eurasia.
Hösten 2012 avslöjade VA hur affären i Nepal egentligen gått till – flera oberoende källor uppgav att TeliaSonera betalat 4,2 miljarder kronor till ett bolag som kontrollerades av Raj Bahadur Singh – svärsonen till Nepals kung.
Kungen hade beslagtagit bolaget från två andra aktieägare, enligt VA:s avslöjande.
Nepeal-avslöjandet var bara ett av flera som visade hur TeliaSonera inom affärsområdet Eurasien bedrev tveksamma affärer i länder som Uzbekistan, Kazakstan och just Nepal.
VA hävdar nu att Lars Nyberg inledde en offensiv mot tidningen med advokater och hot om en rättsprocess som skulle kunna kosta upp till 3 miljoner kronor om inte tidningen dementerade sina uppgifter.
Men återigen varför berättar ni det först nu så långt efteråt?
– Vi har fortfarande inte fått svar på våra frågor, säger Ulf Skarin.
VA berättar bland annat att den dåvarande informationschefen Cecilia Edström, uttryckte följande i samband med ett möte med tidningen:
”Det enda som kan få Lars att inte stämma är att VA dementerar avslöjandena om Teliasonera”.
Men var det ändå inte en nyhet att ni var hotade av Lars Nyberg?
– Det var svårt att gå ut och berätta om det under en pågående förhandling. Det var en knivig situation även om han inte formellt hade stämt oss, säger Ulf Skarin.
– Våra jurister bedömde att det fanns en risk och vi var ju också tvungna att förbereda våra argument, vilket kostar både tid och pengar. Juridiskt var det ett spel även om vi inte hade blivit fälld, säger han.
Lars Nyberg har idag fått lämna och stora delar av styrelsen är utbytt.
VA beskriver också att Lars Nyberg inte valde att gå vidare med förtalsprocessen mot VA samt att den nya styrelsen valt att anlita den internationella advokatfirman Norton Rose Fullbright för en ”grundlig granskning av de senaste årens transaktioner, ingångna avtal och partners i Eurasien” – utredningen fokuserade på Nepal, Kazakstan, Azerbadjan, Tajikistan och Georgien.
Så det var riskfritt att berätta om hoten nu med andra ord?
– Ja, nu är det ju preskriberat. Poängen var ju att berätta hur det hela gick till, säger Ulf Skarin.
Hösten 2013 rapporterade DI att Lars Nyberg lämnat landet och blivit folkbokförd i Portugal.
Cecilia Edström lämnade TeliaSonera för att gå till Nordic Public Affairs.
Resumé har sökt Cecilia Edström.
Karl-Johan Byttner