Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför bryter förlaget med Birro

Publicerad: 11 december 2014, 11:09

Marcus Birro och boken "Calcio Amore"

Foto: Andreas Elgstrand och Pintxo förlag

I söndags meddelade Marcus Birro via Twitter att det inte blir några fler böcker i författarens serie "Calcio Amore" på Pintxo förlag. Förlaget och författaren delar inte uppfattning om varför samarbetet har avslutats.


Det har varit tuffa veckor för poeten, krönikören och författaren Marcus Birro. I slutet av november meddelade Expressen att hans tid som krönikör var över. Tidningen hänvisade till hans medverkan i podcasten RML, som publiceras på den högerextrema sajten Exponerats.

Nu bryter förlaget även Pintxo med Marcus Birro. I tre tweets från i söndags beskrev Marcus Birro förlagets beslut:

"Det blir ingen del 2 och 3 av Calcio Amore. Förlaget har sagt upp kontakt och kontrakt "mot bakgrund av det som varit"...

"Så här är det när alla vill se dig falla. Så här känns det när ryggradslösa typer låter rädslan gå före allting annat."  

"Men jag antar att demonerna som älskar det goda hatet kan fira med lite syrligt svart hat i kväll igen."

På Pintxo delar man inte Marcus Birros syn på varför man går skilda vägar.  

– Det jag syftar på handlar bara om det redaktionella. Beslutet grundar sig i att det har gått trögt med manusarbetet. Det är tråkigt, men sådant händer, säger förläggaren Mattias Nykvist på Pintxo förlag till Resumé.

Så det handlar inte om hans medverkan i podcasten?
– Nej, det här är på ren bokmanusmässig grund.

Höll manuset inte tillräckligt hög kvalitet?
– Jag vill inte gå in på detaljer. Det här är en sak mellan mig som förläggare och författaren.

Den första boken i serien "Calcio Amore" gavs ut i november 2013 och enligt Mattias Nykvist har den sålt bra.

– Det är en bra bok och en typ av ungdomsbok som har saknats. Svenska förlag har varit dåliga på att skriva om idrott för unga.

Men nu blir det alltså ingen fortsättning?
– Nej, inte på det här förlaget, men Marcus har möjlighet att söka sig till andra förlag.

När Resumé når Marcus Birro hävdar han att förlaget ljuger kring omständigheterna.

– Mitt citat ("mot bakgrund av det som varit" reds. anm.) är hämtat från det mejl förlaget skickade. De hade inte heller anständigheten att träffa mig utan mejlade beslutet. Nu ljuger de om anledningen. De fick kalla fötter när drevet drog igång och likt andra utan hjärta eller ryggrad så tog de den fega vägen ut.  Del 2 av Calcio Amore är mer eller mindre färdigskriven. Jag har blivit en spetälsk i den mediala och kulturella kretsar. Folk är livrädda att hatet, hoten och stormen jag fått utstå ska drabba dem. Men jag har gått vidare nu. Jag är just nu på väg till flera spännande möten rörande mitt skrivande, skriver Marcus Birro i ett mejl till Resumé.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.