lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför får Brunegård mer pengar av Stampen

Publicerad: 1 juni 2016, 12:30

Tomas Brunegård.

Foto: Andreas Elgstrand och Wikimedia Commons

När Tomas Brunegård sparkades från Stampen för två år sedan hade han ett femårigt konsultavtal. Därför finns han i dag bland Stampens borgenärer. – Jag vill understryka att han inte har något med oss att göra sedan han lämnade, säger Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson.

Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampenTomas Brunegård

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Tomas Brunegård började som vd i Stampen 1995 och byggde ihop med Peter Hjörne upp det korthus av tidningar och tryckerier som nu rasat. 2012 sade Brunegård upp sig som vd, för att bli styrelseordförande med en ersättning på 5,9 miljoner om året. Han fakturerade arvodet från eget bolag, men trots detta betalade Stampen hans sociala avgifter.

LÄS MER: Stampen begär rekonstruktion

LÄS MER: Stampens ägare lyfte 90 miljoner åren innan rekonstruktionen

LÄS MER: Analys: ”Går det att vispa ihop en omelett på jätteägget som sprack?”

Under åren 2005 - 2014 fick Brunegård nära 90 miljoner kronor i lön, bonus och optioner.

För två år sedan var bankernas tålamod med Stampens ledning slut. Enligt Resumés källor krävde de att Peter Hjörnes kompisar skulle ersättas av proffs i styrelsen och att Brunegård skulle bort.

Men när listan över Stampens fordringsägare nyligen publicerades fanns Tomas Brunegård med, vilket utlöste en våg av spekulationer. Han har i media medgett att han har ett avtal med Stampen, men vägrat gå in på innehållet.
– När han lämnade styrelsen 2014 hade han ett femårigt avtal som det inte fanns möjlighet att säga upp, förklarar Hampus Knutsson. Det förhandlades då ner till ett treårigt avvecklingsavtal.

Hur stora fordringar har han på Stampen?
– Detaljerna i avvecklingsavtalet får jag tyvärr inte gå in på. Belopp relaterade till borgenärer kommer att redogöras för i en eventuell ackordsbouppteckning, som i så fall presenteras i augusti.

Brunegård placerade 2013 sina 15 miljoner i optionsvinst från Stampen Media Partner i sitt privata bolag Surteby Förvaltnings AB. 13,8 miljoner finns i dag kvar i bolaget.

Sina konsultuppdrag faktureras via hans andra bolag 100X Scandinavia AB, som det brutna räkenskapsåret 2013/14 hade intäkter på 6,5 miljoner kronor. Året 2014/15 hade bolaget intäkter på drygt 5 miljoner. Merparten kan antas komma från Stampen.

I höstas delade konsultbolaget ut 800 000 kronor till ägaren. Lönekostnaderna för bolagets en man och en kvinna var 2013 hela 3,5 miljoner. I fjol sjönk de till 2,7 miljoner kronor.

Tomas Brunegård sitter i Sveriges Radios styrelse samt i familjen Hjörnes tre privata bolag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev