Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför går tidningarna ut med namn och bild på Arbogakvinnan

Publicerad: 19 april 2017, 12:44

Tidningarna i Västmanland, alla ledda av Daniel Nordström, väljer att gå ut med namn och bild på de inblandade i sommarstugemordet utanför Arboga.


Ämnen i artikeln:

VLTDaniel Nordström

Det var en av förra sommarens allra största följetonger i både lokal och rikstäckande media. "Sommarstugemorden" innefattar en 42-årig kvinna som misstänks för mord på sin ex-make och pappa samt för mordförsök på sin mamma. Polisen misstänker även att hon vid mordet av ex-maken tagit hjälp av sin 25-årige svärson och vid mordet och mordförsöket på mamman och pappan fått hjälp av sin 19-åriga pojkvän.

Nu väljer tidningarna i Västmanland, VLT, Bbl/AT, Sala Allehanda och Fagersta-Posten att gå ut med namn på tre av de inblandade, däribland den huvudmisstänkta 42-åringen och hennes pojkvän. Andra medier har sedan tidigare gått ut med namn på den mördade ex-maken och 19-åringen, men nu publicerar alltså tidningarna i Västmanland namnet på den så kallade "Arbogakvinnan". Den 42-åriga kvinnan nekar till brott men den misstänkte 19-åringen har erkänt att han mördat 42-åringens pappa och knivskurit hennes mamma. Åtal är ännu inte väckt.

Beslutet är taget av Daniel Nordström, chefredaktör för de fyra tidningarna. I sin blogg motiverar han beslutet med att allmänintresset för mordet är såpass högt. Nordström skriver att han är medveten om att publiceringarna kommer innebära skada för de misstänktas familjer, men att allmänintresset väger över.

– Många utgivare resonerar på så sätt att det är först vid fällande dom som man eventuellt går ut med namn och bild. Jag tycker att det är det bedömda allmänintresset som måste avgöra om man nu ska namnpublicera. Det är inte så att en fällande dom per automatik leder till att det blir högre. Det här är ett ärende som pågått en längre tid och fler häpnadsväckande detaljer har dykt upp löpande. Inför åtalet, beräknat till den 28 april, är min bedömning att det finns ett uppenbart högt allmänintresse. Jag tycker inte att detta är en speciellt kontroversiell namnpublicering, den kritiken kommer alltid när man är först med att gå ut. Jag tror att andra så småningom kommer att följa efter, berättar han för Resumé

Daniel Nordström skriver på sin blogg att allmänintresset i det här fallet väger över den publicitetsskada som riskerar att drabba de anhöriga.

För Resumé berättar han vidare att namnpubliceringen förmodligen kommit tidigare, om kvinnan inte haft barn.

– Det här är inget beslut man tar över en natt utan jag har funderat kring utgivarfrågorna ända sedan fallet inträffade.

Arbogakvinnan var inte den enda vars namn Nordström valde att publicera. Även den mördade ex-maken och 19-åringen fanns bland de namngivna.

– I samband med namnpubliceringen släpper vi ett stort dokument över händelseförloppet. Där är ex-maken en central person och att anonymisera honom i den berättelsen hade känts fel.

Hur resonerar du kring begreppet allmänintresse?

– Utgivare gör alltid bedömingar av hur stort allänintresset är i ett specifikt fall där varje fall måste hanteras unikt. I det här fallet, ett mordfall med en spektakulär historia som saknar motstycke i svensk kriminalhistoria, som lett till stort intresse både lokalt och nationellt, är allmänintresset enormt stort enligt min samlade bedömning. Det har dessutom växt hela tiden och nu när vi närmar oss åtal är det extra stort. Vi hade kunnat vänta till att åtal väcks, men jag har svårt att förstå varför det enskilt skulle göra att fallet är mer intressant än nu.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

VLTDaniel Nordström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.