söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför gick Niklas Svensson på vinprovning hos ungerska ambassaden

Publicerad: 7 februari 2017, 09:56

Niklas Svenssons uppdatering på Instagram.

Foto: Skärmdump

Expressens stjärnreporter Niklas Svensson provade viner och minglade hos Ungerns ambassadör Lilla Makkay. Detta trots landets inskränkningar i pressfriheten och övergrepp mot journalister. Här förklarar han varför.

Ämnen i artikeln:

ExpressenNiklas Svensson

FT

Fredrik Thambert


På måndagskvällen publicerade Niklas Svensson två bilder på Instagram som visar hur han provar viner och umgås med Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay. "Stort tack för i kväll" skriver han till en gruppbild med bland annat ambassadören och Christer Fuglesang.

Flera har hört av sig till Resumé och ifrågasatt lämpligheten i Niklas Svenssons medverkan på minglet. Detta eftersom den ungerska regimen, med Viktor Orbàn i spetsen, vid flera tillfällen har kritiserats för sina inskränkningar av pressfriheten. Exempelvis i samband med nedläggningen av den regimkritiska dagstidningen Népszabadság i höstas, som kort innan köpts upp av ett bolag närstående honom.

Kritik har också kommit från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Hösten 2015 misshandlades tidningens fotograf Meli Petersson Ellafi av ungersk polis när hon bevakade flyktingsituationen vid gränsen mot Serbien. Han ringde då upp Lilla Makkay för att protestera. Hon svarade att Ungern måste "skydda gränsen"gränsen".

Niklas Svensson berättar att syftet med närvaron på vinprovningen var att knyta kontakter som kan leda honom närmre en intervju med ungerska politiker. Han understryker att ambassadören inte är tillsatt av Viktor Orbàn utan att det är en representativ titel.
– Det är otroligt viktigt att prata både med ambassadören om vad som händer i Ungern, men också med företag och företagsledare som har verksamhet i landet. På bjudningen fanns både svenska företag och representanter från Ungern. Däremot fanns det inga representanter från regeringen på plats. Men jag hoppas att mitt besök ska leda till någon slags kontakt med ungerska politiker, säger han och fortsätter:

– Jag får hela tiden inbjudningar till events på olika ambassader. Den här gången hade jag möjlighet att gå. Sedan var det inte själva vinprovningen som var skälet till att jag gick, utan snarare möjligheten att knyta kontakter.

Niklas Svensson berättar att han vid ett tidigare möte tagit upp den ungerska regimens övergrepp mot pressfriheten. Det gjorde han återigen igår.
– Jag tror att den diskussionen ledde till att jag fick en inbjudan. Men hon är ingen klockren representant för Viktor Orbàns regim. Däremot är hon en intressant människa att prata med, och hon kan fungera som en ingång till att komma närmare de ungerska politikerna.

Ser du någon risk med att din närvaro kan legitimera Viktor Orbàns regim?
– Någon sådan risk ser jag inte. Om jag okritiskt skulle gå till möten med ambassadören och inte ställa frågor är det klart att det skulle vara problematiskt. Det ser jag också. Men så var inte fallet. I min roll ingår att säkra kontakter till de jag vill ställa frågor till. Det här var ett utmärkt tillfälle.

Resumé har hört av sig med frågor till Thomas Mattsson kring hur tidningen ser på Niklas Svenssons närvaro på tillställningen, och hur Expressens policy ser ut i frågan.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev