Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför gjorde Expressen intervjun med diktatorn

Publicerad: 17 april 2015, 08:00

Bashar Al-Assad och Expressens Kassem Hamadé.

Foto: Skärmdump från Expressen.

En exklusiv intervju med Syriens president Bashar al-Assad som Expressen släppte under morgonen har redan fått stor spridning. Nu berättar chefredaktör Thomas Mattsson om hur de fick intervjun.


Ämnen i artikeln:

SyrienExpressen

Kriget i Syrien har pågått i snart fyra år, skördat hundratusentals offer och försatt miljoner människor på flykt från sina hem. Expressens reporter Kassem Hamadé har träffat diktatorn Bashar al-Assad.

– Vi har försökt att få göra den här intervjun en tid, eftersom vi har en omfattande bevakning av konflikten i Syrien med reportrar som Terese Cristiansson och Mats Larsson. Kassem Hamadé har ju varit i Syrien fler än 30 gånger de senaste åren, så den syriska regimen har säkert rätt bra koll på Expressen, säger Thomas Mattsson.

Fanns det några villkor för att ni skulle få göra intervjun?
– Ja, om du syftar på tid och plats och vissa säkerhetsåtgärder. Men så är det ju, i någon mening, också när vi har Carl Fridh Kleberg i Finland för att bevaka valrörelsen. Man får ju anpassa sig till sådana förutsättningar.

Fick ni ställa alla frågor ni ville?
– Ja, det fanns inga restriktioner kring innehållet. Vi fick chansen att fråga om svenska ämnen och vi fortsätter att publicera i morgon.

Har du några tankar generellt kring att intervjua en diktator av hans sort?
– Nej, vi har förstås intervjuat diktatorer förr och jag tycker det är viktigt att oberoende medier försöker genomlysa vad totalitära regimer gör. Det är inte alltid lätt, ibland dyrt eller till och med farligt, men det är viktigt.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SyrienExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.