Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför kommer Wallraff till Borlänge

Publicerad: 25 mars 2011, 11:47

Günther Wallraff kommer till Borlänge. En starkt bidragande anledningen till besöket är Sverigedemokraternas valframgångar och främlingsfientliga strömningar i kommunen.


Günther Wallraff Foto: PER JARL / SCANPIX

Günther Wallraff har gjort sig känd för sin inifrån-reportage där han antagit olika identiteter för att avslöja missförhållanden. En metod som därför också kallas ”Wallraffa”. Uttrycket kom till sedan författaren under lång period klädde ut sig och levde och jobbade som turkisk immigrant i Tyskland. För något år sedan kom filmen Svart på vitt och boken Rapport från vår sköna nya värld där Wallraff klätt ut sig som somalier.

I maj kommer alltså den legendariske journalisten och författaren till Borlänge för att berätta om sina metoder.
– Det är inte så ofta han är här. Senast han var här var på Göteborgs Filmfestival 2010 när hans senaste bok lanserades i Sverige, säger Erik Eriksson, på Högskolan i Dalarna, som varit den drivande kraften för att locka Günther Wallraff till Borlänge.

När Erik Eriksson i början av seklet tog upp sina doktorandstudier i handlade hans avhandling huvudsakligen om just Gûnther Wallraff.
– Jag besökte honom i där han bor i Köln och intervjuade honom. Sedan dess har vi hållit kontakten. Han är en väldigt trevlig figur när man känner honom privat, säger Erik Eriksson.

Han började arbeta för att få Günther Wallraff att komma till Dalarna för ett uppträdande och för att föreläsa om sina metoder.
– Jag var på honom lite då och då men först i november förra året lossnade det äntligen, säger Erik Eriksson.

Anledningen till att det nu kändes mer angeläget för författaren att besöka Borlänge var Sverigedemokraternas framgångar i kommunvalet, de fick runt tio procent. En orsak till partiets framgångar har förmodligen en del att göra med att kommunen tagit emot många invandrare från just Somalia. vilket väckt missnöje hos delar av kommunens invånare.
– Det har varit en väldigt het stämning här i Borlänge och man får hoppas att det här besöket kan bidra till att hålla diskussionen igång på ett vettigt sätt, säger Erik Eriksson.

Vad tror du att Günther Wallraff har att säga om svenska grävande journalister?
– Han brukar hålla fram Sverige som ett föredöme i jämförelse med många andra länder och att andra länder borde vara mer som Sverige, säger Erik Eriksson.

Christian Ström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.