Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Därför köper Qviberg Metro”

Publicerad: 15 februari 2017, 10:44

Mats Qviberg tippas bli en aktiv ägare.

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Det tog tre år för Cristina Stenbeck att bli av med Metro. Köparen Mats Qviberg tänker flytta ihop Realtid och Metro, samköra administration och trafik på nätet och inom kort köpa fler medieföretag, skriver Leif Holmkvist.


Ämnen i artikeln:

Leif HolmkvistMetroMats QvibergKinnevik

Metro överraskar alltid:
Den överraskade Stockholm den 13 februari 1995 som en pigg gratistidning skapad av ett ungt gäng i scientologkyrkans gamla lokaler på Kammakargatan. Den överraskade branschen genom att gå med vinst redan första året.

LÄS MER: Mats Qviberg köper Metro

Metro överraskade de närmaste tio åren stora delar av världen genom att bli etablera sig i rask takt i ett tjog länder och tvinga gamla dästa betaltidningar att starta egna gratistidningar. Den blev sammantaget "världens största tidning" och hade 2014 en räckvidd på 18,3 miljoner.

Men då hade Metro i Sverige i strukturomvandlingens spår slutat vara vinstmaskin för Stenbecksfären. Sedan dess har Metro förlorat över 100 miljoner kronor och Kinnevik skrev ner det bokförda värdet till nära noll.

LÄS MER: Intervju med Mats QViberg

Kinnevik ville sälja och hade 2014 ett avtal klart med Bonnier som skulle betala 50 miljoner kronor, samma pris som Qvibergs Custos nu ger. Men avtalet föll och i stället visade Stampen så sent som i fjol intresse för Metro, men saknade pengar.

Den dynamiske åsiktsmaskinen Mats Qviberg, som gärna twittrar i versaler, kan inte använda Metro för opinionsbildning. Det förbjuder distributionsavtalen med trafikföretagen. Därför får hans satsning ses som ett steg i att "bygga ett nordiskt Bloomberg" genom Custos, som före jul köpte 25 procent i Realtid. Fler affärer väntas inom kort.

Metro har Studentkortet med 500 000 studenter, Metro.se, Metro Mode och Metro Jobb som alla kan driva trafik till Realtid, som i sin tur kan hjälpa Metro med ekonomijournalistik. Administration och redaktioner ska samlas i Metros lokaler på Regeringsgatan 105.

Papperstidningen Metro sägs efter nedbemanning och besparingar budgetera för en mindre vinst i år. Den har fortfarande en styrka på marknaden för snabba utbudsannonser till ett pris som de etablerade konkurrenterna inte kan matcha.

För Metrochefen Eric Ljunggren och hans lilla redaktion måste dagens affär vara positiv. Det måste vara roligare att ägas av någon som vill köpa dig, än av en som inget hellre vill än att bli av med dig.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.