Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför lämnade hon finansbranschen för journalistiken

Publicerad: 21 januari 2017, 11:59

Charlotte Stjerngren.

Foto: Andreas Elgstrand

Charlotte Stjerngren är ny publisher på EFN. Hon berättar om karriärskiftet där hon fick lämna finansjobbet efter mammaledigheten och hur mediehuset förhåller sig till ägarna Handelsbanken.

Ämnen i artikeln:

Anders LundborgLeo LagercrantzCarnegieEFNHandelsbanken

MF

Mårten Färlin


EFN rullar på tv-skärmen i Handelsbankens reception. Kanalens permanenta ensamrätt i bankjättens högborg mellan Kungsträdgården och Nybroviken talar sitt tydliga språk om ägandeförhållandet mellan bolagen.

Charlotte Stjerngren leder in till studion som ligger insprängd i samma lokaler.
– De som vet säger att studion är lika fin som SVT:s. Vår är inte så stor, men vi får plats med många olika format, säger hon.

Van vid värmen från det konstgjorda ljuset tar hon plats i en svart läderstol där studiolamporna slår ner. Efter tre år på EFN:s webb-tv-sända Börslunch, framförallt som programledare, har hon nu tagit över efter Leo Lagercrantz som ansvarig utgivare.
– Många tycker att aktier och börs är trist, men jag är verkligen nördigt intresserad. Det här är det roligaste jobbet jag haft – och jag älskar Börslunch, säger Charlotte Stjerngren, och konstaterar att hon även i sin nya roll kommer att fortsätta leda programmet tills vidare.

Finansbranschen har varit hennes liv – vare sig det gäller tiden som student, ekonom eller journalist. Under uppväxten i Lidingö och USA, fick hon lära sig av sin advokat till far att "man gör alltid sitt bästa – mer kan man inte göra".
– Jag har aldrig någonsin känt att jag egentligen har en chef. Man vet vad man ska göra, och så gör man det på bästa sätt. Jag vet inte var det kommer ifrån, kanske en hård uppfostran, säger hon med ett leende.

– Sen är jag en tävlingsmänniska, annars pluggar man inte dubbelt.

Redan i grundskolan, där hon gick med de ett år äldre eleverna, började snabbspolningen fram till karriärstarten. Bara 25 år gammal lämnade hon sedan såväl Handels som Stockholms universitet med dubbla examina i juridik och ekonomi. Hon hade då praktiserat på såväl FN:s huvudkontor i New York som EU-kommissionen i Luxemburg i bagaget.
– Jag brukar säga att "jag gick Handels för att kunna gifta mig rikt och juristlinjen för att kunna skilja mig". Men varken det ena eller det andra har hänt. Jag träffade min man på Carnegie, inte Handels, och jag har inte skiljt mig.

Som om dubbla studier inte vore nog så extraknäckte hon bland annat som börskommentator på DN.
– Jag extrajobbade på Ica i ett par år, sen jag råkade jag få in en fot på DN. Jag fick ta över efter en kompis som hade skrivit där innan, så det var lite av en slump. Jag märkte att det var kul att skriva om juridiken och ekonomin, som båda är intressanta samhällsfrågor.

Hade du en fallenhet för det?
– Det vettefan.

Fallenhet eller ej så fick Charlotte Stjerngren dessutom sommarjobb på Di innan hon temporärt lämnade journalistiken för elva långa år inom investmentbanken Carnegie.
– De första åren var några av de bästa i mitt liv, som ung och lovande.

Varför blev det finansbranschen?
– Det är klart att jag var intresserad av att tjäna pengar, annars ger man sig inte in där. Det är en väldigt speciell bransch som lockar en viss typ av människor. Alla är där för att tjäna pengar – en nackdel kan vara att det blir likriktat och homogent, men det finns också fördelar, i och med att det är ett bra och enkelt styrmedel. Jag gillar det.

Det är väldigt raka rör?
– Ja, precis. Många kanske tycker att branschen är hård och tuff, och visst, det är klart att det handlar om att leverera. Men om någon kommer och klagar så skickas personen inte på en utvecklingskurs – denne får istället lite högre lön. Det är väldigt enkelt.

Under åren på finansjätten blev det tre barn. I samband med den tredje barnledigheten kom ett erbjudande om ett avgångsvederlag.

De ville inte ha dig tillbaka för att du blivit mamma?
– Det var inte så att jag kände mig utplockad. Det var många som fick gå i den uppsägningsrundan. Ett jobb som analytiker med morgonmöte halv åtta varje dag, resor och många långa kvällar kändes ohållbart. Speciellt som min man också jobbar i branschen.

– Men visst, det är som när man tänkt göra slut med en kille som hinner före. Jag hade tänkt börja söka nya jobb när jag kom tillbaka – men de förekom mig. För det fick jag en bra deal. Det var många på avdelningen som sagt genom åren i de uppsägningsrundor som gjordes: "Tänk när dagen kommer och man blir uppsagd och får riktigt bra betalt." Så fick jag det till slut.

The Who börjar strömma högt från kontrollrummet på andra sidan om studions digitala bakgrundsskärm. Inga konstigheter, verkar Charlotte Stjerngren tycka, att döma av hennes totala frånvaro av reaktion.

Hon berättar att det var en stor förmån att ha kunnat byta bransch, kollegor och omgivning vid 36-års ålder, och dessutom då till Veckans Affärer som erbjöd en helt ny miljö i stark kontrast till finansbranschen.
– Arbetsförhållandena är mer flexibla inom journalistiken och det var centralt för mig då 2011 när jag hade små barn.

Men det var en turbulent tid.
Pontus Schultz, chefredaktören, gick bort. Det var väldigt speciellt.

Vistelsen på tidningen blev kortvarig, för efter ett och ett halvt år, 2013, hörde EFN av sig och frågade i princip: "vad vill du ha i lön – och när kan du börja?"
– Jag ville jobba fyra dagar i veckan och de kunde lösa det. Sådan var inställningen. Det var min gamla chef från Di, Anders Lundborg, som ringde, vi gillade varandra och det kändes självklart.

Man får dock anta att det var en lönemässigt rejäl dykning att gå till journalistiken eftersom hon påpekar att "om jag hade velat tjäna pengar så hade jag inte varit journalist".
– Det här gör jag för att jag vill ha ett roligt och meningsfullt jobb. Vi gör en blandning av kunskaps-tv och ekonomijournalistik som många har nytta av. Sedan några dagar tillbaka är det också ansvarsfullt, säger hon och syftar då på nya rollen som ansvarig utgivare.

Just Anders Lundborg lämnade sitt jobb som redaktionschef 2014 – men kom sedan tillbaka – efter att Handelsbanken ska ha hindrat honom att förlänga kontraktet med en reporter. Hur ser du på det?
– Han följde sin journalistiska intuition. Det kommer jag också att göra. Handelsbanken har varit tydlig med att EFN ska vara oberoende. Tillsätter man då en oberoende ansvarig utgivare så blir det som mellan Lisa Rennerstedt (operativ chef som slutade i samband med en stormig höst EFN, reds anm) och Anders Lundborg.

EFN hette tidigare Handelsbanken TV. Namnbytet 2013 innebar att tv-produktionen dessutom blev ett eget bolag för att markera det journalistiska oberoendet och öppna upp för kommersiella samarbeten.

Händelsen med Anders Lundborg inträffade dock efter förändringen. Dessutom har Dagens Media rapporterat om medarbetare under Leo Lagercrantz tid som vittnar om ett EFN vars ledning "vill blidka ägaren Handelsbanken, och därför ratar innehåll" som handlar om konkurrerande verksamhet till, eller är känsligt för, Handelsbanken.

Inslag ska ha stoppats – dock går meningarna isär bland uppgiftslämnarna: Vissa menar att orsaken är Handelsbankens inflytande, andra att det berott på "bristande kvalitet".
– Incidenten du beskriver är absurd. Vi hade en anställd som gjorde ett inslag utan journalistiskt anslag, det var helt enkelt ett reklaminslag, för en i sig behjärtansvärd produkt, en menskopp. Det höll inte måttet på något sätt och ställdes därför. Hon hade dessutom personliga kopplingar till bolaget som lyftes fram. Senare fick hon gå i samband med en kompetensomställning på EFN där vi gick från fokus på tv-erfarenhet till fokus på ekonomisk kompetens.

Charlotte Stjerngren förnekar bankens inflytande.
– De lägger sig inte i något innehåll och kommer inte heller att göra det så länge jag är ansvarig utgivare. De vill ha en oberoende och trovärdig nyhetsnära ekonomibevakning och det är därför de anställde en sådan som Lundborg, som Lagercrantz, och en sådan som mig. Jag tycker att det där är en icke-fråga. Varför kan inte folk bara vara glada åt att vi kan producera en ekonomibevakning som ingen annan har råd att göra i dag?

– Men nej, vi kommer inte att granska banker, det ligger inte i vårt uppdrag. På samma sätt som du inte ser den stora Schibsted-granskningen på SvD eller den stora Bonniergenomlysningen hos DN. Vi är inte Janne Josefsson. Men kommer Handelsbanken med en dålig rapport ur ett aktieperspektiv så pratar vi så klart om det.

Om ni fick ett tips om Handelsbanken som skulle innebära negativ publicitet för banken – skulle ni köra då?
– Absolut, om det var relevant och hade dignitet.

Sedan hon blev publisher har hon haft svårt att få dagarna att räcka till, men det är det värt, menar hon.
– Det finns fantastiska möjligheter att utveckla EFN. Det kanske låter lite pretto, men jag har sett många växa så oerhört mycket, och det hoppas jag kunna jobba vidare på.

En av de största utmaningarna är den privatekonomiska rapporteringen.
– I börsbevakningen finns den naturliga triggern att tittarna kan tjäna en liten hacka. Men privatekonomi är lite svårare att göra sexigt. Mitt uppdrag är att lyckas med det.

Fakta / Om Charlotte Stjerngren

Ålder: 40.
Bor: Östermalm.
Uppvuxen: Lidingö.
Familj: Ja.
Tjänar: 439 500 (2015).
Karriär i korthet: Aktieanalytiker & ekonomijournalist.
Utbildning: civilekonom, jur kand, Poppius grundutbildning, oavslutade fastighetsmäklarstudier (en inlämningsuppgift kvar), tvåårig personlig coachutbildning Humanova.
Drömjobbet: Nuvarande.
Medievanor: Föränderliga, betar av massor inom ekonomi & samhälle.
Musik: Nej.
Lästips: Massa pretto som Dostojevskij, Hemingway, Rand, Auster, Coetzee & Hustvedt, men ibland slår skräp kvalité.
5 karriärtips: Nej, men ha kul och försök ändra dig själv istället för andra.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev