torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför lämnar hon Facebook i protest – med toplessbild

Publicerad: 1 november 2015, 12:42

Eva Råbergs protest mot Facebook.

Facebook är snabba på att plocka bort bilder med kvinnobröst. Men sidor som hetsar mot flyktingar tillåts ligga kvar. I en uppmärksammad protest väljer Forsman & Bodenfors copywriter Eva Råberg att lämna det sociala nätverket med en bröstbild.

Ämnen i artikeln:

FacebookForsman & BodenforsMediaMedier

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Eva Råbergs sista inlägg på Facebook har fått stor spridning under helgen. Hennes missnöje mot det sociala nätverket har legat och pyrt länge: "Jag har tröttnat på dubbelmoralen. Jag är less på att det är ok att lägga ut en hårig pungkula men inte en kvinnlig bröstvårta" skriver hon. Men det var en särskild händelse som gjorde henne riktigt upprörd och fick henne att protestera.

– Det var definitivt en grej som fick det att rinna över till slut. När FB-sidan Flyktinganläggningskollen Göteborg som listar adresser till flyktingboenden (varvat med musik på temat "mordbrand") dök upp var vi många som anmälde den. Med tanke på att människor faktiskt går och tänder eld på hus, där det bor människor som har flytt för sina liv, är en sådan sida i bästa fall provocerande och i värsta fall direkt farlig. Vi var många som rapporterade den men alla fick samma svar - att den inte strider mot Facebooks "gemenskapsrelger", berättar Eva Råberg för Resumé och fortsätter:

– Samtidigt är det ingen hemlighet att Facebook är absurt petiga när det gäller nakenhet. Framförallt när det gäller kvinnlig nakenhet. Sidan hinner knappt ladda klart innan bilden är bortplockad. De förklarar det med att vissa målgrupper är "särskilt känsliga" för "denna typ av innehåll". Och det retar gallfeber på mig när det samtidigt är ok att lägga ut adresser till ensamma flyktingbarn.

Inlägget i fråga har snappats upp av bland annat amerikanska Adweek, och det tog inte lång tid innan Facebook valde att censurera bilden där Eva Råberg poserar i bar överkropp med båda långfingrarna riktade mot kameran.
– Jag bestämde mig för att göra ett statement genom att lägga ut en bild som jag visste skulle provocera deras konstiga regler. Sedan väntade jag. Och mycket riktigt, ett par timmar senare hade Facebook tagit bort bilden med förklaringen att den kan uppfattas som stötande för vissa människor. Så enligt Facebook ska man ta hänsyn till de som blir upprörda av en kroppsdel, som 50 procent av världens befolkning har, men ignorera flyktingar vars liv sätts i fara för varje post som de rasistiska sidorna publicerar, säger hon.

– Det är med andra ord fritt fram att uppmuntra rasism, främlingsfientlighet och fysiska angrepp. Men du kan inte visa en kvinnlig bröstvårta. Det gör mig både arg och ledsen och jag vill inte vara en del av ett nätverk med den inställningen.

Vad hoppas du på att ditt statement medför?
– Först och främst trodde jag aldrig att det skulle ta sådan skruv. Samtidigt är jag glad att det har rört om lite och jag har fått väldigt mycket fina reaktioner med pepp och snälla ord. Det känns så klart fantastiskt. Men jag tror ärligt talat att Facebook skiter i mitt statement. Däremot hoppas jag att det kan få fler att hoppa av, ju fler vi blir desto större chans att det får effekt så klart.

Eva Råberg arbetar själv i reklambranschen där Facebook spelar en central roll. Därför anser hon att det är viktigt att försöka påverka deras policys i rätt riktning.
– Det är ett ämne som känns väldigt angeläget, samtidigt som det inte är helt okomplicerat med tanke på vår bransch. Men just därför tycker jag att vi har ett ansvar. Att hela tiden reflektera över hur omvärlden ser ut och vad vi kan göra för att förändra den. Om än i små steg.

I kommentarsfältet till inlägget har män publicerat bilder på sig själva i bar överkropp. Men dessa tillåts alltså ligga kvar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev