Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför nobbade hon Anna Wahlgrens dotter

Publicerad: 25 januari 2012, 22:20

Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén.

Enligt DN:s Maria Schottenius hade tidningen Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén första tjing på storyn om Anna Wahlgrens dotter Felicia Feldt, men hon valde att tacka nej av på grund av pressetiska skäl. Sofia Wadensjö Karén bekräftar: – Fyra dagar innan publicering fick vi veta från förlaget att boken var anonymiserad, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Sofia Wadensjö KarénAnna WahlgrenFelicia Feldt

Boken Felicia Försvann under pseudonymen Felicia Feldt väckte stort rabalder i mediesverige. Boken är en kritisk skildring av uppväxten för Anna Wahlgrens dotter. Men i boken nämns varken hon eller hennes mamma vid namn.

I en krönika signerad Maria Schottenius i DN ställer hon sig frågan om Sofia Wadensjö Karén var onödigt försiktig eller agerade omdömesgillt efter att hon haft chansen att vara först att publicera storyn, men av pressetiska skäl valt att avstå.

Så här i efterhand ångrar inte Sofia Wadensjö Karén sitt beslut:

– Nej, jag ångrar inte beslutet utifrån den information som vi hade då, säger hon.

Enligt henne hade hon fått information från förlaget om att Anna Wahlgrens dotter hade skrivit en bok, men vad hon inte visste var att den var skriven under pseudonym eller att mammans riktiga namn inte ens nämns i boken. Den informationen fick hon från Weyler Förlag endast fyra dagar innan det var dags för publicering.

Då valde hon att ställa artikeln:

– Det blev helt enkelt en namnpubliceringsfråga. Boken har också en del skönlittera element som att mamman dog i slutet. Så det blev helt enkelt svårt att avgöra vad som var vad, säger Sofia Wadensjö Karén.

Hon är förvånad över att det inte har blivit någon debatt kring det faktum att boken var anonymiserad:

– Många medier verkar inte ha tänkt på att det uppstår en namnpubliceringsfråga, säger Sofia Wadensjö Karén.

Hennes resonemang bygger i stället på att om författarinnan ansåg att det inte fanns anledning att ange sitt eget namn eller sin mamma i boken fanns heller inget skäl för tidningen Vi att skriva ut namnet:

– Dottern har ändå tagit två stora steg för att inte själv hänga ut mamman, säger Sofia Wadensjö Karén.

Hade du kunnat förutse den intensiva mediebevakning som uppstod?
– Jag förstod att det här skulle bli jättestort. Men måste ändå gå efter att det ska vara sant och relevant. Och om det verkligen är sant eller ej är extremt svårt att avgöra, säger Sofia Wadensjö Karén.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.