Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför nobbade Peter Wolodarski SVT:s Rysslandsdebatt

Publicerad: 30 september 2016, 05:50

DN:s Peter Wolodarski.

Foto: Andreas Elgstrand

DN:s chefredaktör lämnade återbud efter pajig trailer, SVT kallar till krismöte efter Aktuellt-debaclet och Donald Trump skyller på Google. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiSVTHillary ClintonDonald Trump

Därför nobbade Peter Wolodarski SVT:s Rysslandsdebatt
Igår skulle DN:s chefredaktör Peter Wolodarski ha medverkat i SVT:s Opinion Live om rädslan för Ryssland är överdriven. Men under eftermiddagen meddelande han på Twitter att han lämnat återbud, med hänvisning till ett humoristiskt klipp där programledaren Olle Palmlöf blir skrämd av en rysktalande kvinna.

— Peter Wolodarski (@pwolodarski) 29 september 2016Har nu avböjt medverkan i kvällens @SVTOpinion, eftersom programmet uppenbart inte är seriöst. Återkommer till vad jag tänkte säga. https://t.co/V2Dopnv7GQ

För Expressen utvecklar han sin kritik mot programmet.
– Jag har pratat med redaktionen också, så klart. Jag har hört vad det är för upplägg de skisserar. De är inte seriöst intresserade av grundfrågorna. De vill ha en medial pajkastning, mellan en person som inte tror att Ryssland ägnar sig åt desinformation eller att Ryssland kan vara hotfullt, och personer som är villiga att debattera med honom, säger Wolodarski.

Även Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls tidning, tackade nej till programmet av samma skäl.

Robert Olsson, ansvarig utgivare för Opinion Live, beklagar DN:s chefredaktörs beslut att avstå.
– Den som har följt Opinion Live kan konstatera att vi inte har någon pajkastning, utan att vi tar seriöst på de ämnen som diskuteras. Möjligen kan det som inträffade för ett par veckor sedan prägla Peters bild, säger han med hänvisning till den omtalade Ku Klux Klan-frågan.

Förre programdirektören: Helin borde få medalj...
Veckans stora mediesnackis är förmodligen debatten i Aktuellt mellan SVT:s programdirektör Jan Helin och reportern Janne Josefsson om Nya Tiders medverkan i prgrammet. Nu får Helin stöd av den tidigare programdirektören Mikael Olsson Al Safandi i en artikel på Aftonbladet Kultur.

"Josefsson och Nylander (programledaren, reds. anm) tycks inte beredda att diskutera den fara som Helin varnar för: att slapp, lättköpt åsiktsredovisning i direktsända debatter skapar tribuner för demagoger som med falska argument vill sprida xenofobiska attityder. Då blir debatter där journalister bara fördelar ordet och inte griper in och korrigerar fakta och retorik till hot mot demokratin" skriver han.

...Nu kallar cheferna till krismöte
I dag klockan 11 har programdirektör Jan Helin och Aktuellt ansvarige utgivare Ulf Johansson kallat till ett extrainsatt möte på redaktionen, rapporterar Expressen.
– Internt har det funnits ganska många olika tolkningar av vad som sagts och menats. Det ska man prata igenom i morgon, säger pressansvarige Hanna Dowling till tidningen.

Trumps utspel: Google favoriserar Clinton
Donald Trumps chanser att vinna valet verkar inte ha stärkts efter den senaste debatten mot Hillary Clinton. Han har tidigare skyllt sitt nederlag på mikrofonen och moderatorn – igår lade han fram ytterligare en: Google.

– Googles sökmotor undanhöll dåliga nyheter om Hillary Clinton, sa Donald Trump vid ett kampanjmöte i Waukesha, Wisconsin, enligt CNN.

USA Today väljer sida för första gången
Aldrig tidigare har den amerikanska tidningen tagit ställning i presidentvalet. Nu gör man emot Donald Trump. I en ledare uppmanar de sina läsare att inte rösta på "den farlige demagogen" Trump, eftersom han inte är "lämplig att bli president". Samtidigt tar de inte heller ställning för Hillary Clinton.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.