Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför öppnar Janne Josefsson för att bli pr-konsult

Publicerad: 4 november 2014, 10:56

Janne Josefsson.

Foto: SVT, Sofia Sabel, Uppdrag Granskning.

Uppdrag Gransknings frontfigur Janne Josefsson är känd för att gå hårt åt makthavare. Men nu berättar han att han kan tänka sig att gå över till den andra sidan och bli pr-konsult.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonJoakim Lamotte

Janne Josefsson är en grävande journalist av det tuffare slaget – det har exempelvis skrivits böcker som "När Janne Josefsson ringer – så klarar du pressen" – den är skriven av pr-konsulten Paul Ronge.

UG:s frontfigur blev rikskändis när han avslöjade dold rasism bland de politiska partierna i det så kallade valstugereportaget.

I Joakim Lamottes podcast visar det sig nu att Janne Josefsson kan tänka sig att gå över till den andra sidan och bli pr-konsult.

– UG:s stora utmaningar är informationsavdelningar som täpper till truten på folk och omvandlar verksamheten till en krigszon. Den andra stora utmaningen består av journalistkåren själv och dess stöddighet. Journalister begår många övergrepp, säger Janne Josefssson till Resumé.

Han sticker inte under stol med att han har svårt för vad han ser som ett lämmeltåg med journalister som går över och blir informationsfolk, men berättar samtidigt hur han själv tycker att han for illa i samband med den så kallade gubbslemsdebatten under Grävseminariet förra året.

Stora Journalistpris-vinnaren Sofia Mirjamsdotter anklagade i en paneldebatt personer som Janne Josefsson och Robert Aschberg för att förminska feministen och journalisten Maria Sveland - det skedde under den Internationella Kvinnodagen.

– Det var en samling av eliten inom journalistiken där och man ville inte höra vad jag sade. Inte ens när bandinspelningen kom ut så var det intressant att lyssna på min syn på saken. Jag kände primitiva känslor på ett par sekunder och tyckte typ förbjud de jävla journalisterna, säger Janne Josefsson.

Han tänker sig att han som potentiell pr-konsult skulle kunna prata om medias makt och hur journalister döljer och undanhåller information.

Men hur tänker ni på UG? Jag trodde att man var brännmärkt om man redan prövat den andra sidan?
– Det är klart att jag inte skulle kunna hoppa in och ut ur detta, utan då skulle jag ju få lämna journalistiken. Jag skulle inte ha något emot att bli journalisternas fiende och dra ned byxorna på dem. Journalister är inte självkritiska och inser inte vilken makt man har, säger Janne Josefsson.

Det låter lite som att den sista bastilonen inom journalistiken faller. UG och särskilt du är ju förknippad med hårt granskande journalistik?
– Haha. Ja, det är väl kanske därför folk reagerar och jag vet ju inte om det blir av. Det troliga är väl att jag dör med stövlarna på och en kamera i handen. Vi får väl se om det kommer några erbjudanden, säger Janne Josefsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.