Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Därför överlever Niklas Svensson Twitterstormarna”

Publicerad: 21 augusti 2015, 08:40

Expressens stjärnreporters kuckelimuckmedicin stavas produktivitet

På Twitter trampar Niklas Svensson i klaveret titt som tätt. Men så plötsligt sitter hans bildbyline på en story som alla snackar om. Det gör att Expressen-reportern aldrig behöver definieras av sina åsikter, det skriver Resumés reporter Andreas Rågsjö Thorell.


Få reportrar har blivit föremål för raljans i samma utsträckning som Expressens Niklas Svensson. Oavsett om det gäller yrkesmannen, personen eller åsiktsbäraren tycks branschtwittrare och skribenter ha fått carte blanche att göra honom till åtlöje. En gång önskade komikern Özz Nujen livet ur Niklas Svensson, fast det var ju bara "ett skämt". Fullt naturligt växer avundsjukan och utsattheten med objektet för avundsjukans position. Fallhöjden blir också högre, men det finns de som landar mjuk och de som krossas i bitar.

I söndags recenserade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg Expressens stjärnreporter och hans Twittersommar. Niklas Svensson hade enligt skribenten varit en blåbrun åsiktsmegafon vars tweets stank "trollsvett". Till krönikan bifogades en illustration med Niklas Svensson som Karlsson på taket, flygandes över Marieberg. Expressenreportern har inga större likheter med Astrid Lindgrens barnboksfigur, men han har sin egen kuckelimuckmedicin som gör att hans tvivelaktiga beslut på sociala medier inte slutar i krislägen.

Logiken som gör honom till Teflon-Svensson är mycket enkel. När det blåser producerar Niklas Svensson som att ingenting hade hänt. 2006 fick han lämna Expressen på grund av sin inbladning i dataintrångsskandalen. Bloggvärlden hade växt fram och vips så var Politikerbloggen född. Kort efter att Thomas Mattsson blev chefredaktör för Expressen värvade han tillbaka Niklas Svensson till tidningen. Under valrörelsen 2010 kritiserades Expressen-reportern för sin nära relation  och ostbågestunder med centerpolitikern Fredrik Federley. När valrörelsen var över och gick in i vinter var det Niklas Svensson som avslöjade Mona Sahlins avgång som partiledare för Socialdemokraterna. Några år senare hade han 40-årsfest och bjöd in den politiska eliten. Alla bar masker med Niklas Svenssons tryne och journalistkåren rasade. Några dagar senare satte reportern sig på ett plan till Mellanöstern och började pumpa artiklar från dåvarande biståndsministern Gunilla Carlssons resa till Irak. Som vanligt orimligt många och kanske gav fotografierna i reportagen bilden av reportern som huvudperson. Uppmärksamheten hade förts åt annat håll. Om den inte var glömd för alla hade Niklas Svenssons galakväll i en bunkerlokal på Södermalm åtminstone omvandlats till en harmlös tidsmarkör i folks medvetande.

När man inte själv står för nyheterna kan man enkelt distrahera flödet genom att vara sin egen kanal och "flasha" för andra händelser, vilket Niklas Svensson har gjort till sitt sigmum. Det Åsa Linderborg kallar ett exempel på "borgarnas idealmänniska" handlar snarare om ett recept på överlevnad. När belackarna tuggar fradga och väntar på en ändlös tråd av bortförklaringar eller en debatt där de kan trycka in honom i ett hörn säger Niklas Svensson "nu pratar vi om något annat" hoppar in i helikoptern och börjar randa.

Till skillnad från många förståsigpåare föredrar Niklas Svensson att jaga nyheter. En fet byline i tidningen, en livesändning eller ett stort avslöjande ger honom mer luft än ett kollektivt karaktärsmord på Twitter. När andra funderar på hur de ska använda sina 140 tecken för att få credd och positionera sig skjuter Niklas Svensson ut pinsamheter i cyberspace utan filter. Men i morgon har vi glömt tveksamma musikpreferenser, ställningstaganden och debatter. För då han tagit löpet igen.

Folk kan fortsätta att placera honom i "n**rbollshögern", men för den stora massan är inte Niklas Svensson sina åsikter – tack vare sin produktivitet. Niklas Svensson är inte Karlsson på taket – han är Alfons Åberg som hittar på nya upptåg för att inte gå och lägga sig.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.