Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför publicerar Expressen propagandafilmen på IS-krigaren

Publicerad: 3 februari 2015, 09:54

Artikeln.

Foto: Skärmdump.

Expressens publicering på en IS-krigares propagandafilm som uppmanar fler att ansluta sig till terrorgruppen har fått folk att reagera i sociala medier. – Vi säger tydligt att det är en "propagandafilm", benämner IS som "terrorgrupp" och redovisar sakligt vem svensken är, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Det var i går som Expressen publicerade en artikel om den svensk-norske IS-krigaren Michel Skråmå tillsammans med en 2,5 minuter lång film där han vädjar till fler att ansluta sig till gruppen.

Han ber bland annat svenska jihadister att lämna Sverige för att ansluta sig till det "heliga kriget" i Syrien.

"Jag undrar varför ni fortsätter att publicera dessa rekryteringsvideos. Gratisreklam för IS, ni ger dem exakt vad de vill ha", skriver en av de som ifrågasatt publiceringen på Twitter.

Till Resumé kommenterar Thomas Mattsson publiceringen så här:
– Vi granskar terrorgruppen IS och har gång på gång publicerat kartläggningar av svenska krigare och de illdåd som IS gör sig skyldiga till. Säpo har identifierat svenska IS-terrorister som säkerhetsrisker, och ett sätt att informera om detta hot är att berätta om hur IS opererar. I detta tv-inslag säger vi tydligt att det är en "propagandafilm", benämner IS som "terrorgrupp" och redovisar sakligt vem svensken är.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.