Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför raderade Expressen Ulf Nilsons krönika

Publicerad: 4 september 2015, 11:22

Expressens kulturchef Karin Olsson och Ulf Nilson.

Foto: Expressen.

Expressen har plockat bort en Ulf Nilson-krönika från 2010 som hyllar en bok av kvinnan bakom pseudonymen "Julia Caesar". Orsaken är att texten ger henne legitimitet, enligt kulturchefen Karin Olsson.


Ämnen i artikeln:

Karin OlssonÅsa LinderborgExpressenUlf Nilson

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg uppmärksammar i dag att Expressen har tagit bort en gammal krönika från Ulf Nilson från tidningens sajt. Texten handlar om boken "Världsmästarna, när Sverige blev mångkulturellt." skriven av "Julia Caesar" som Expressen avslöjade identiteten på i veckan.

I den aktuella krönikan skriver Nilson bland annat:
"Sverige är på väg åt helvete! Så fattar jag budskapet i en ny och skrämmande bok (...) Okej, jag kanske spetsar till en aning, men boken - som är utomordentligt skriven och disponerad - målar en hemsk bild av dagens och förvisso framtidens Sverige. Det handlar, som många säkert redan vet, om invandringen. Slutsatsen (som jag själv framfört många gånger) är: för många för fort, fruktansvärt illa skött".

Han fortsätter sedan:
"Aha, främlingsfientlig, den där Nilson? Knappast. Jag har levt utomlands (om också i tät kontakt med Sverige) större delen av mitt långa liv. Och dessutom: invandrarna tvingade sig inte in. Det var svenskar, i alla samhällsklasser, alla politiska partier, som skapade invandringspolitiken - men glömde att tillhandahålla jobb, realistisk svenskundervisning, ja, allt som måste till för integration, alltså för att vi ska bli ett folk".

Åsa Linderborg menar att Expressens agerande kan liknas vid historierevisionism. Det får Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvariga  Karin Olsson att reagera.
– Jag såg att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, av alla människor, idag beskyller oss för "historierevisionism" för att vi inte har meddelat omvärlden detta. Men vår sajt är inget arkiv och det händer med jämna mellanrum att texter tas bort av olika anledningar, utan att vi skickar ut pressmeddelanden om det. Självklart ligger artikeln kvar i alla vanliga mediearkiv, så jag kan lugna Linderborg med att det inte föreligger någon som helst risk för att pressforskarna i framtiden inte skulle kunna läsa krönikan, säger hon.

Att de har valt att plocka bort krönikan handlar om att de nu har en mer fullständig bild av vem skribenten bakom pseudonymen är. Texten togs bort innan hennes riktiga identitet publicerades.
– När krönikan publicerades för fem år sedan hade tyvärr inte tidningen hela bilden av vem "Julia Caesar" var. Via Annika Hamruds gedigna research i avslöjandet av pseudonymen i Expressen Kultur fick vi det, och som jag redan har berättat i "Gomorron Sverige" ansåg vi då inte att vi kunde låta krönikan ligga kvar på sajten och riskera att ge "Julia Caesar" legitimitet.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.