Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför rensar DN och Nyheter24 bort 22-åringens namn från sajten

Publicerad: 23 november 2015, 10:24

Peter Wolodarski har beslutat att ta bort den 22-åringens namn från alla artiklar om terrorjakten som skrivits på sajten.

Foto: Andreas Elgstrand.

UPPDATERAD. I går släpptes den 22-årige mannen som varit anhållen misstänkt för terrorbrott. Efter det har både DN och Nyheter 24 valt att rensa bort mannens namn från sina sajter.


Ämnen i artikeln:

DNPeter WolodarskiHenrik ErikssonNyheter24

Det var flera ansvariga utgivare som själva gick ut och motiverade varför de valde att gå ut med namn och bild på den 22-årige mannen efter att det stod klart att han släpptes av polisen i går förmiddag.

Gemensamt för alla är att de värderade allmänintresset som högt.

Samtidigt har flera riktat kritik mot medias sätt att hantera terrorjakten. Bland andra Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg som i en text på Aftonbladet skriver: " Vi måste rannsaka oss. Nu, direkt, det finns inget sen, vi kan inte vänta tills allt är över. Den kräver intelligens och integritet från alla parter, om inte kommer terroristjakten bli en terror riktad mot den allmänhet man säger sig vilja skydda".

Namnet ligger kvar på bland andra Expressen och Aftonbladet, medan andra medier valt att återgå till att anonymisera honom.

Både Dagens Nyheter och Nyheter24 har valt att rensa bort namnet även från tidigare artiklar.

Hur resonerar ni där?
– Efter att polisen skrev av alla misstankar ville vi inte bidra ytterligare till den publicitetsskada, som redan drabbat 22-åringen. Därför tog vi bort hans namn från alla artiklar på dn.se. Om han själv skulle välja att framträda hos oss kan det beslutet omprövas, men tills vidare skriver inte ut hans namn i samband med terrorrapporteringen, skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i ett mejl till Resumé.

Finns det anledning till självkritik för DN efter den här händelsen?
– Namnpubliceringar är svåra, detta var en mycket speciell händelse. Säpo gick ut och skärpte sin terrorhotsbedömning, samtidigt som man anhöll en man i sin frånvaro. Bilder på mannen spreds till poliser över hela landet. Sammantaget gjorde vi bedömningen att allmänintresset var så stort att det var motiverat att publicera namnet. Vi har dock varit relativt återhållsamma och redovisade i lördagstidningen flera omständigheter som talade emot polisens bedömning, skriver Peter Wolodarski och fortsätter:

– Självklart behövs en självkritisk diskussion kring publiceringen.

Henrik Eriksson, chefredaktör på Nyheter24 berättar att beslutet att rensa namnet togs i går strax efter att det blev känt att 22-åringen släpptes.

– I och med att den tidigare anhållne 22-åringen släppts fri och inte längre är misstänkt för förberedelse av terrorbrott valde Nyheter24 att avpublicera hans namn och bild från samtliga artiklar. De nya uppgifterna gör det inte längre motiverat att ha det publicerat på sajten, säger han till Resumé.

– Det som ursprungligen motiverade publicering av namn och bild var det stora allmänintresset och polisens starka visshet att hitta personen.

Finns det anledning till självkritik från er sida?
– Det finns alltid en anledning att vara självkritisk. Men i just detta fall så ser jag inte att vi skulle agera på ett annat sätt.

Robert Olsson, programdirektör på SVT säger:
– Vi kommer att avidentifiera så långt det är möjligt.

När Resumé når Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet för att ställa frågor, svarar hon:
– Det har jag inte lust med. Jag sitter på ett kafé.

Kan vi återkomma senare?
– Ja.

Resumé har även kontaktat ett flertal andra ansvariga utgivare om hur de resonerar kring namn- och bildpublicering. Dessa har ännu inte återkommit.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.