fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför röjde Aftonbladet Egor Putilovs identitet

Publicerad: 6 september 2016, 07:36

Skärmdump från Aftonbladet i lördags

Aftonbladets avslöjande om hur SD-anställde Alexander Fridback debatterat under falskt namn har fått stor uppmärksamhet. För Resumé berättar tidningens ställföreträdande utgivare Lena Mellin om publiceringen och hotet om förtalsprocess

Ämnen i artikeln:

Lena MellinAftonbladet

Det var i lördags som Aftonbladet avslöjade att Alexander Fridback är mannen bakom pseudonymerna "Egor Putilov" och "Tobias Lagerfeldt". Han är anställd på Sverigedemokraternas kansli, har tidigare bytt namn och har skyddade personuppgifter. Under falskt namn har hans texter publicerats i bland annat Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio och Arbetaren.

Att han fört redaktionerna bakom ljuset uppdagades sedan Aftonbladet uppmärksammades på en debattartikel skriven av aliaset Tobias Lagerfeldt vars identitet inte existerade. Spåren ledde i stället till Alexander Fridback som är mycket kritisk till att tidningen röjer hans identitet

– Aftonbladet gick tydligen i taket över den fejkade debattartikeln och gick över alla möjliga pressetiska regler i och med denna publicering. Jag tittar på möjligheter att väcka ett enskilt åtal mot dem för förtal, skriver han till Expressen.

Vilka överväganden gjordes när ni gick ut med Fridbacks namn och bild?
– Alexander Fridback är anställd vid Sverigedemokraternas riksdagskansli och tar kontakt med media med sitt riktiga namn via en officiell riksdagsmejl. Samtidigt kan Aftonbladet belägga att han via annan mejl har skickat debattinlägg försett med falskt namn, säger Lena Mellin till Resumé och fortsätter

– Dessutom, parallellt verkar Fridback under pseudonymen Egor Putilov som frilansjournalist utan att redovisa sin anställning vid Sverigedemokraternas riksdagskansli. Som Egor Putilov har han själv valt att framträda med sitt ansikte i flera av Sveriges största medier vid flera tillfällen.

Vilken betydelse hade hans skyddade identitet för ert beslut?
– Vi begrundande givetvis det men eftersom han ibland framträder med sitt riktiga namn vägde den skyddade identiteten inte blytungt. Vi skriver dessutom ofta om personer med skyddade personuppgifter.

Vet ni att det är han som har skrivit debattartikeln som nu är borttagen?
– Precis som vi skriver i Aftonbladetartikeln så vet vi att debattinlägget har skickats från en av hans mejladresser. Ett av Fridbacks telefonnummer är också kopplat till den aktuella mejladressen. Vi har även ytterligare belägg som bekräftar detta.

Kommer ni att avpublicera artiklar som skrivits av Fridbacks alias?
– Nej, det kommer vi inte att göra. Däremot kommer artiklar att bland annat förses med upplysningar om vem som egentligen står bakom artiklarna.

Hur ser ni på att han eventuellt kommer att försöka driva en förtalsprocess mot er?
– Vi har inga synpunkter på det.

På sociala medier är det många som gör kopplingar till Ryssland och att skulle kunna vara en desinformatör som går deras regims ärende. Har ni utrett det spåret?
– Vi kommenterar aldrig vad vi arbetar med före publicering.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev