Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför röjer Expressen "Julia Caesars" identitet

Publicerad: 2 september 2015, 08:10

Expressens kulturchef Karin Olsson motiverar publiceringen av skribenten "Julia Caesars" verkliga identitet.


Ämnen i artikeln:

Niklas OrreniusNäthatExpressen KulturKarin Olsson

DN-journalisten Niklas Orrenius fick mota hot och hat sedan den anonyma skribenten "Julia Caesar" anklagat honom för att förfölja henne. Även frilansskribenten Annika Hamrud drabbades.

Pseudonymen "Julia Caesar" är sedan 2010 en populär krönikör på den högerextrema sajten Snaphanen och har valt att hålla sin verkliga identitet hemlig. I dag avslöjar Expressen Kultur hennes identitet och publicerar både namn och bild på personen som uppges stå bakom pseudonymen – en före detta DN-reporter.

Tidningens kulturchef Karin Olsson försvarar publiceringen i en krönika:

"Det finns tillfällen då det är fullt legitimt att en opinionsbildande skribent verkar i det fördolda, under anonymitetens skydd. I en diktatur kanske det är det enda sättet att sprida sina ord, utan att riskera fängelse och tortyr, ja rentav döden. Men Sverige är inte ett sådant land. Vi har en livlig offentlighet där var och en kan torgföra sina åsikter, och ramen för vår yttrandefrihet är vid även den inte omfattar anonymt hetsande och hot. Tyvärr måste en sådan självklarhet sägas, i ett läge där hatsajterna med en dåres envishet hävdar motsatsen.", skriver Karin Olsson i krönikan.

Hon anser att publiceringen är rimlig eftersom den anonyma skribenten missbrukar yttrandefriheten:  

"År ut och år in gödslar hon den högerpopulistiska, rasistiska myllan med sina krönikor om invandringen, där folk med låg IQ påstås komma i syfte för att hämta våra bidrag och islamisera Sverige, skriver hon och fortsätter:

"Hatet och hoten som Hamrud och Orrenius har fått ta emot efter NN:s krönika om deras arbete utgör en påfrestning på den fria journalistiken. Vi får aldrig vänja oss vid ett sådant klimat."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.