tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför säljer Bonnier innehavet i SF Bio

Publicerad: 23 januari 2017, 13:27

Erik Haegerstrand om försäljningen av Nordic Cinema Group.

Bonnier får in 1,6 miljarder kronor vid försäljningen av Nordic Cinema Group. Erik Haegerstrand på Bonnier Holding är mer än nöjd med affären.

Ämnen i artikeln:

SF BioAMCBonnier

FT

Fredrik Thambert


Den amerikanska biooperatören AMC köper Nordic Cinema Group för motsvarande 5,3 miljarder kronor. 1,6 miljarder av dessa tillfaller Bonnier Holding som säljer sitt 30 procentiga innehav i bolaget där SF Bio ingår. Vd Erik Haegerstrand förklarar varför de nu väljer att sälja.
– Eftersom köparen är en stor biografoperatör och duktiga på att sköta biografverksamhet var det inte aktuellt att vi skulle vara kvar. Ett alternativ hade varit att ta en aktiepost i AMC, men det hade gett en väldigt liten andel som lika gärna hade kunnat köpas på börsen. Därför kändes det naturligt att kliva av, säger han.

LÄS MER: Bonnier säljer biografer – får in 1,6 miljarder kronor

Vad säger du om prislappen?
– Vi är väldigt nöjda. Det har skett en kraftig värdeökning i flera steg, Inte minst sedan Bridgepoint tog över 2015.

Hur känns det att lämna SF Bio?
– Det stora steget togs 2013 när man sålde SF Bio och gick in Nordic Cinema Group där vi blev minoritetsägare. Vi har haft fyra år att vänja oss på.

Bonnier behåller alltjämt produktionsbolaget SF Studios. Dessutom fortsätter de att äga rättigheterna till varumärket SF som nu licensieras ut till AMC.
– SF Studios arbetar med svensk film och att skapa innehåll. Det känns som kärnverksamhet för Bonnier.

Vad säger du om AMC som köpare?
– Det är en stor biografoperatör i USA som köpte den brittiska kedjan Odeon i somras. Det sker en konsolidering på biografmarknaden och den här affären är en pusselbit i den.

Vad ska ni göra med pengarna?
– Vi är glada för att det stärker koncernens balansräkning. Det gör det lättare för oss att vara offensiva på andra områden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev