Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför stoppade Aftonbladet publiceringen av Dokumentet 2.0

Publicerad: 24 november 2017, 10:58

Sofia Olsson Olsén.

Foto: Andreas Elgstrand

Sofia Olsson Olséns beslut att stoppa publiceringen av Dokumentet 2.0 väcker ilska på tidningen. Hon kräver att gruppen bakom uppropet ska upprätta en lista över de som bidragit anonymt – och vill ha garantier på att händelserna skett på Aftonbladet. "Jag vill tydligt framhålla att jag aldrig bett om att få se några namn" svarar Olsson Olsén.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinSofia Olsson Olsén#MeTooAftonbladetÅsa Linderborg

I går morse skulle Aftonbladet i samband med en presskonferens ha presenterat en ny version av 1970-talets "Dokumentet". Precis som i förlagan ämnade nya "Dokument 2.0" att samla in berättelser om sexism, övergrepp och trakasserier från redaktionens medarbetare.

Bakom Dokumentet 2.0 står Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus. Enligt initiativtagarnas planer skulle uppropet ha publicerats i Aftonbladet i går. Men dessa stoppades av publishern Sofia Olsson Olsén.
"Vid en eventuell publicering i Aftonbladets kanaler, där jag är ansvarig utgivare, måste jag självklart gå igenom materialet ordentligt utifrån ett pressetiskt perspektiv. Det tror jag alla har respekt och förståelse för" skrev hon i ett mejl till Journalisten.

Gruppen bakom Dokumentet 2.0 kallade till stormöte i onsdags eftermiddag och meddelade att publiceringen skjuts upp en vecka.
– Det är inte stoppat för oss, vi behöver bara mer tid att gå igenom det och bestämma hur vi vill publicera det. Tanken från början var första veckan i december, men i och med #deadline började vi skynda på det i söndags och ville ha ut det i morse. Men för oss har inget förändrats, vi fortsätter vårt arbete, och tänker publicera det, men exakt hur, är detaljerna vi jobbar på nu, sa Frida Söderlund till Journalisten i går.

Men Resumé kan presentera nya uppgifter om varför publiceringen stoppades. Sofia Olsson Olsén skickade under gårdagen ett mejl till gruppen bakom uppropet där hon ställde två krav som måste uppfylla innan det kan publiceras i Aftonbladet. Resumé har tagit del av innehållet i mejlet.

För det första måste de kunna bekräfta att alla övertrampen har skett på Aftonbladet och inte någon annanstans.
"Jag har självklart förståelse att det i det här fallet inte är möjligt med minst två av varandra oberoende källor" skriver Olsson Olsén, men saker som datering, lokalisering eller inblandade måste kunna styrka berättelserna anser hon. "Jag behöver veta att ni kan gå i god för att varje fall och incident har skett på Aftonbladet. Kan ni det?".

Enligt en källa till Resumé kräver publishern en nivå av faktakontroll som "vida överstiger" det som Aftonbladet i övrigt har publicerat under #metoo.

Det andra kravet har fått fler att ilskna till. Kvinnorna som har bidragit med sina berättelser har gjort det med löfte om anonymitet. Men i mejlet kräver Sofia Olsson Olsén att det ska upprättas en lista med namnen på källorna.
"Jag kan som utgivare, och som ni också vet, inte publicera anonyma vittnesmål utan att jag som utgivare vid behov kan verifiera vem som står bakom." skriver hon i mejlet.

Olsson Olsén kräver inte att själv få se listan, men skriver att hon vid en eventuell rättslig process eller PO-anmälan ska kunna vända sig till gruppen för verifiering. Hon föreslår att den kan läggas i ett kuvert och placeras i ett kassaskåp.
– Men då är källskyddet sprucket, anser en källa.

En annan person tycker att uppgifterna som framkommer i Dokumentet 2.0 inte är av sådan art att de skulle kunna leda till en anmälan.
– Folk tänker ju att hon tar förövarnas parti nu. Dokumentet är supertvättat och ingen annan än den som gjort något kommer kunna identifiera någon. Och det är ju så vi tänker och publicerar varje dag, säger en Aftonbladet-medarbetare som Resumé pratat med.

I ett internt mejl dementerar Sofia Olsson Olsén att hon velat ta del av en namnlista.
"Jag har förstått att det går ett rykte om att jag har begärt att få se namnen på de som bidragit till Dokumentet 2.0. Det är direkt felaktigt. I ett mejl till arbetsgruppen för Dokumentet bad jag dem redogöra för förutsättningarna inför mitt etikarbete, såsom vi alltid gör i fall av känsliga publiceringar. Jag vill tydligt framhålla att jag aldrig bett om att få se några namn" skriver hon.

Aftonbladets publisher vänder sig emot bilden att tidningen ska ha försökt stoppa publiceringen. Däremot behöver hon göra en bedömning av materialet i rollen som ansvarig utgivare.
"Vad gäller eventuell publicering i Aftonbladet behöver jag ha rimlig tid för att som ansvarig utgivare göra en gängse pressetisk bedömning av materialet. Precis som vi alltid hanterar etik-frågor. Det jobbet sitter jag med just nu och kommer att jobba med i helgen. Jag tror och hoppas att alla har respekt för det. Att jag månar grundligt om alla våra publiceringar i Aftonbladet" skriver hon.

Resumés källa ger en annan bild.
– Folk fattar utgivardelen. Men det är ju att det kommer i sista sekunden och lögnen om att hon inte vetat om att det ska publiceras. Tror inte det är att hon vill hjälpa kvinnorna. Ingen som tolkar henne så här i alla fall.

De som Resumé pratar med beskriver att stämningen Aftonbladet är upprörd. Många är arga och besvikna på publisherns agerande.
– Ledarskapskrisen är total. Det kokar av missnöje och krisen med ett antal personer som betett sig illa är bara toppen av isberget, säger en person med god insyn.

Sofia Olsson Olsén skriver till Resumé att hon utöver sitt mejl inte har några fler kommentarer.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.