Media
Därför valde han bort en framtid som chefredaktör
Publicerad: 30 september 2016, 09:45
Foto: Andreas Elgstrand
Han stod på tröskeln till chefredaktörsposten på GP. Men efter 15 år på tidningen bytte Anders Goliger istället riktning helt. Nu berättar han varför han valde bort livet som chefredaktör för en lugn tillvaro på den lilla pr-byrån Welcom.
Ämnen i artikeln:
Anders GoligerGöteborgs-PostenStampenWelcomCecilia KrönleinJönköpings-PostenFöreningen Grävande JournalisterScoopThomas MattssonExpressenMattias GöranssonFilterOffsideIntersportJan GuillouMediaMedierMF
Mårten Färlin
Varje minut av frukosten var intecknad. Morgonstunden med barnen överskuggades av pressen att vara påläst och uppdaterad på Ekot, DN och inte minst hans egen tidning GP. Barnen skulle lämnas på förskolan och morgonmötet förberedas.
Frukostrutinerna i villan i Västra Frölunda var långt ifrån optimala för Anders Goliger, under de sista fem åren som redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Göteborgs-Posten.
– Det var pressat. Jag tog alltid spårvagnen till jobbet för att hinna läsa GP noggrant. Men nu är det lite annorlunda, nu kan jag cykla istället, säger han.
Anders Goliger hör till Göteborgs-Postens mest trogna medarbetare. Han jobbade där i 15 av sina 20 år som journalist och han har befunnit sig på redaktionsgolvet under några av världens och Sveriges största nyhetshändelser: 9/11, tsunamin i Thailand och mordet på Anna Lind. Hjärtat brann för den granskande journalistiken och han var tillsammans med GT:s nuvarande chefredaktör Sofia Dahlström drivande i att återinföra en länge bortprioriterad grävgrupp under krisåren. Under hans senare år på GP började chefredaktör Cecilia Krönlein närma sig 60 år och i sin position som ställföreträdande ansvarig utgivare kunde Anders Goliger ha blivit en naturlig efterträdare.
Men under tidningens krisår kom nya insikter och ett pånyttfött driv, som fick honom att längta ut från journalistbubblan. Så pass att han slutligen lämnade institutionen GP för den lilla pr-byrån Welcom.
LÄS MER: GP:s redaktionschef blir konsult på Welcom
Krona eller klave. Anders Goliger hade så svårt att välja mellan juridik och journalistik att han singlade slant om vilken utbildning han skulle välja efter gymnasiet.
– Det blev journalistik. Min idol var Jan Guillou – nu preskriberat sedan länge – och i en av våra första uppgifter ringde jag honom. Han sa att de sämsta journalisterna var de som kom till journalistutbildningen direkt från gymnasiet med höga betyg. Precis som jag.
Det var berättandet och den granskande journalistiken som lockade – ambitionsnivån var högt ställd. I klassen kunde man hitta flera numera starkt meriterade namn som Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson, Uppdrag Gransknings Karin Mattisson, och Kungälvs-Postens chefredaktör Karin Henriksson.
Några av ovanstående hörde senare till en grupp som tillsammans med Anders Goliger hade svårt att skiljas åt efter examen.
– På den tiden skulle man ut på landsorten och lära sig grunderna, meritera sig. Men vi trodde att vi skulle kunna skriva odödliga reportage direkt och startade istället Frilansfabriken och började jobba på egna ben. Jag och Mattias Hermansson var kärnan och vi höll på i kanske ett år. Men snart fick han jobb på DN och så småningom även vi andra, på olika håll.
I uppstartsåren tumlade Anders Goliger runt mellan vikariat på Jönköpings-Posten, ett par år på lokaltidningsdelen GP Nära, en period på Föreningen Grävande Journalisters tidning Scoop och sedan några år på TV4 Göteborg. I samband med de två senare uppdragen jobbade han under Nils Hansson. Anders Goliger beskriver honom som "superjournalisten" som var hans "första betydelsefulla chef".
Sedan hittade han hem.
– Jag trivdes så himla bra på GP. Det var stort och fanns muskler för att göra riktigt rolig journalistik. Här fann jag min andra betydelsefulla chef, Cecilia Krönlein, som såg mig och trodde på mig. Det är kanske ett av mina bästa karriärråd, att jobba med en chef som du kan vara dig själv med. Som du kan vara ärlig med.
LÄS MER: Anders Goliger ny redaktionschef på GP
Vad var det då som gjorde att han lämnade Stampens flaggskepp GP – och journalistiken? Enligt Anders Goliger uppfattar många att det berodde på krisen 2014, när tidningen tvingades genomföra stora bantningar. Men så var inte fallet, menar han. I själva verket innebar de åren även en omstart med positiva följder, som den återinförda grävgruppen och mer utrymme för debatt och opinion.
Han lämnade inte heller för pengarnas skull, uppger Anders Goliger. Istället har han gått ner i lön i förhållande till den saftiga miljonen han årligen taxerade på tidningen. Dock ska det nämnas att han nu också är delägare i pr-byrån, med de ekonomiska fördelar det innebär.
Anders Goliger nämner tre aspekter som låg bakom beslutet: samhällsengagemang, entreprenöriell törst och viljan att prioritera livet före arbetet.
– När man har varit på en arbetsplats så länge, så börjar man fundera på vad som är nästa steg. Jag kände att jag ville prioritera ett annat liv, där jag kunde vara med barnen och slippa vara uppkopplad och kolla tidningen inför varje deadline. Jag ville ha en tillvaro utan sönderstressade morgonrutiner.
Mot slutet var du redaktionschef och ställföreträdande ansvarig. Chefredaktörsposten låg nära till hands – var inte det lockande?
– Jag hade inget erbjudande om en tjänst på bordet, men i den positionen jag var så tänkte jag såklart hypotetiskt på om det var ett steg jag var beredd att ta. Nog vore det ett rimligt mål med karriären. Men i den allt mer uppskruvade samhällsdebatten och ökade konfliktnivån finns alltid en arg Twittertråd och en mejlkonversation full av rasister. Någonstans kände jag att jag vill kunna leka med barnen utan larm i hemmet och direktnumret till Säpo på mobilen.
– Människorna som har de här jobben har en väldigt speciell tillvaro. Jag kan undra hur någon som Thomas Mattsson får ihop livet med tanke på hur mycket han jobbar och vilket lass han drar, säger Anders Goliger som understryker att Expressens chefredaktör är en person han har mycket stor respekt för.
Om ovanstående var den aspekt som pushade honom att lämna, så fanns de andra två att finna hos Welcom.
– GP är en institution med alla fördelar det innebär, som en ordentlig personalavdelning och en stark fackklubb. Men det är något med "det lilla företaget" som jag har längtat efter. Jag har under åren sneglat på kompisen Mattias Göransson, som driver Offside och Filter, och känt att det är något med det lilla entreprenöriella som jag vill söka mig till. Det fanns hos Welcom.
– Byrån står dessutom för en bra samhällsutveckling. Jag är den första att säga att granskande journalistik behövs alla dagar i veckan. Men det ingår i rollen att man ska stå vid sidan av, betrakta, granska och berätta – och då går till exempel inte vara med i vilken förening som helst. På Welcom får jag delta mer i samhället och engagera mig i frågor de jag brinner för.
När du gick till Welcom sa du att byrån representerar samma värderingar som du. Vilka värderingar syftade du på?
– Jag har varit med om byråer som tipsar företag att stänga av mobilen om det uppstår en kris. Men det är gammaldags pr. Vi står för något annat och har en stor respekt för journalistikens roll i samhället. Vi vill vara en god kraft och ger aldrig rådet att undvika frågor i en intervju. Snarare hjälper vi till att gräva fram bra svar som visar vad aktören står för. Det vinner alla på i längden.
Som exempel nämner Anders Goliger allt från hållbar stadsutveckling i Göteborg till ett projekt där Youtube-stjärnorna IJustWantToBeCool tillsammans med Intersport lyckas nå fram till grupper där journalistiken har svårt att hitta fäste.
Efter ett och ett halvt år som kommunikationskonsult på Welcom kan han fortfarande konstatera att beslutet var det rätta.
– Utifrån ett barns perspektiv är det väl ingen skillnad: jag sitter fortfarande framför en dator och går fortfarande på möten. Men det har varit några större omställningar, som den att gå från ett stort till ett litet företag. Det är inte samma struktur, vilket kan vara jobbigt ibland likväl som en lättnad. Jag träffar mer folk, får grotta ner mig i intressanta rapporter som jag aldrig hade haft tid för på GP. Sen är det en jäkla energi och ett helt annat flow på mötena. Det är befriande.
– Men jag kan självklart sakna de proffsiga gamla murvelrävarna på GP, de riktigt stora granskningarna och när det brinner till nyhetsmässigt. Det ska jag inte sticka under stolen med.
Anders Goligers 5 karriärtips
- Hugg i där det behövs. Ser du problem på företaget, erbjud dig att försöka lösa dem istället för att tänka på om det ingår i dina arbetsuppgifter.
- Välj chef. Ett klassiskt karriärtips som jag tror på. Värderingarna måste stämma.
- Var öppen och ärlig. Att dölja sina misstag eller taktisera funkar inte i längden.
- Ta en pilsner i taget. Min bästa stresshanteringsmetod.
- Våga älta. En kollega jag lärt mig mycket av är Ninni Jonzon på GP. Vi ältade mycket. Det är bra att våga stanna en stund även i det som är jobbigt. Men man ska såklart inte fastna, efter en stunds ältande är det full fart framåt som gäller!
Fakta / Anders Goliger
Ålder: 41.
Bor: Västra Gbg.
Uppvuxen: Mölndal, söder om Göteborg.
Familj: Sambo med två barn och "en utflugen 19-åring".
Tjänar: 1 219 500 (taxerad inkomst 2015).
Karriär i korthet: Vikariat och frilansjobb för GP, GT, SRP1, JP och sedan jobb som reporter/redigerare på GP:s lokaltidningar, redaktör på TV4 Göteborg, nyhetschef, webb-tv-chef och redaktionschef och stf ansvarig utgivare på GP. I dag pr-konsult och delägare på Welcom i Göteborg.
Utbildning: Journalistprogrammet på Gbg universitet.
Medievanor: "Stommen är sociala medier, text-tv och Omni. Har också sjudagarsprenumeration på GP och helgprenumeration på DN. Ögnar DI på jobbet och prenumererar på Filter. Mest stryk har nog broadcast-tv tagit hemma hos oss. Sänd Agenda på Facebook, det hade varit praktiskt i mitt flöde! P1-freak i mån av tid."
Senast lästa bok: "Utan personligt ansvar", Lena Andersson.
Senast sedda film: "The Lobster".
Rekommenderar: "Gatumusikanten Trevor Bahnson i Berlin. Såg honom av en slump i Mauerpark förra helgen, det var grymt!"