Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför valde han Expressen

Publicerad: 15 februari 2012, 10:17

Niklas Orrenius.

Foto: Terese Andrén/Modernista.

Sydsvenskans stjärnreporter Niklas Orrenius valde Expressen. För Resume.se berättar han varför.


Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

Resume.se rapporterade i går att Niklas Orrenius, politisk reporter på Sydsvenskan och författare till tre böcker, går till Expressen.

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström beskrev det som en stor förlust för tidningen och hyllade Niklas Orrenius som en "journalistisk förebild".

Resume.se hann inte prata med Niklas Orrenius i går. Nu, däremot, berättar han om varför han valde Expressen och spelet bakom kulisserna.

Vad fick dig att välja Expressen?
– Expressen erbjuder en extremt kul reportertjänst, där jag ska fortsätta med den berättande nyhetsjournalistik som Sydsvenskan tillåtit mig att odla, men med större spelplan. Det blir fler resor. Jag har alltid haft en nära relation till Expressen. Pappa köpte den alltid och som barn stavade jag mig igenom artiklar om sovjetiska ubåten U-137 och Björn Borg. Och min bror Johan (Orrenius, sportreporter/krönikör) jobbar ju där.

Hade Johan ett finger med i spelet?
– Nej, men det är klart jag kollade med honom om hur det är att jobba på Expressen.

Var det Thomas Mattsson som var aktiv i rekryteringen eller någon annan chef?
– Det var tidningsledarsektionen av Liverpools FC:s supporterklubb: Thomas Mattsson och Per-Anders Broberg. Mattsson hade vid ett tillfälle manschettknappar med Liverpools klubbmärke. Trots detta skrev jag på, säger Johan Orrenius som håller på Arsenal.

Resume.se har tidigare berättat att Niklas Svensson är Expressens förmodligen bäst betalda reporter med drömlönen 72 500 kronor i månaden.

Niklas Orrenius vill inte avslöja sin egen lön men säger att det är "en bra reporterlön".

Hade du fler anbud?
– Nej, inga fler konkreta anbud.

Kan du beskriva din  roll på Expressen lite mer ingående?
– Jag ska vara anställd av Expressen i Stockholm, men kommer att bo kvar i Malmö och ha ett skrivbord på Kvällsposten. Jag kommer att skriva mycket politik, men kanske inte så ofta om det politiska spelet utan mer om hur politiken påverkar människor i vardagen. Jag är en del i Expressens satsning på att återupprätta det berättande reportaget. Det känns prima.

Hur känns det att lämna Sydsvenskan?
– Det är ledsamt, det går inte att komma ifrån. Jag har just kommit till arbetet och när jag tittar mig omkring ser jag så många människor som jag tycker mycket om. Det finns så mycket smartness, humor, skicklighet och yrkesstolthet på den här redaktionen. Människorna på Sydsvenskan gör Sveriges bästa morgontidning, det tycker jag verkligen. Det har varit en ära att få arbeta tillsammans med dem.

Den 22 januari publicerade Resume.se en längre intervju med Niklas Orrenius med anledning av hans nya reportagebok "Sverige forever in my heart". Den intervjun kan du läsa här.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.