Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Därför väljer Lindelöws att ge ut Guillou-boken

Publicerad: 5 mars 2014, 08:44

Tomas Lindelöw.

Foto: Pressbild.

Norstedts valde att stoppa Paul Frigyes Jan Guillou Bok ”Höjd över varje misstanke”. Lindelöws förlag i Göteborg ger nu ut boken i stället. – Vi har en nästintill färdig bok som han har jobbat med under fyra år. Då finns det all anledning att ge ut den, säger grundaren Tomas Lindelöw.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouNorstedtsPaul Frigyes

Jan Guillou visade bland annat på felaktigheter om hans betyg från  Solbacka mitt under direktsändning i SVT. Norstedts valde att då att  ställa in utgivningen av boken.

Paul Frigyes har bland annat sagt  till Resumé att han visste att han gav sin i ett ”kamikaze-projekt” när  han valde att skriva en bok om Jan Guillou.

Han får nu eldunderstöd  från Lindelöws förlag i Göteborg som väljer att ge ut hans stoppade bok ”Höjd över varje  misstanke” i maj – förlaget har funnits i drygt 20 år och gett ut över  200 böcker.

Jan Guillou har inte varit sen att kritisera beslutet till Expressen.

Han anser dels att det handlar om att Lindelöws förlag vill bli ”lite mer kända”, dels att boken inte håller måttet

– Det är ingen bra bok, det är som att läsa nätskvaller mellan pärmarna, säger Jan Guillou till Expressen.

Tomas  Lindelöw uppger nu att Paul Frigyes är i full färd med att skriva ett  nytt kapitel ”Därför stoppades boken” för att reda ut alla eventuella  frågetecken och förvissa sig om att boken inte innehåller några  faktafel.

– Paul Frigyes gör en noggrann granskning just nu och  kommer att vara ännu mer noggrann med källhänvisningar än i den förra  versionen, säger Tomas Lindelöw.

Hur ser du på att Jan Guillou anser att ni ger ut boken för att få uppmärksamhet?
–  Jan Guillou som person är någon som det verkligen finns material att  skriva en biografi om. Det beror inte på författaren eller förlaget,  utan att han är känd, omtalad och omdiskuterad. De flesta bryr sig inte  om vilket förlag som ger ut en bok, säger Tomas Lindelöw.

Han berättar att det var förlaget som kontaktade Paul Frigyes och inte tvärtom.
–  Jag har läst manus och jag tycker att det är jättebra. Jag tycker också  att det är värna det fria ordet att ge ut boken, säger Tomas Lindelöw.

Jan Guillou tycker att boken är som att läsa ”nätskvaller mellan pärmarna”?
– Då vore det tursamt om det inte blir Jan Guillou som recenserar boken, haha, säger Tomas Lindelöw.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.