Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Datainspektionen anser att rasistsajt vill väcka debatt

Publicerad: 13 november 2014, 11:22

Exponerat har publicerat en artikel om en småbarnspappa som bland annat beskrivs som psykotisk, knarkande och våldsam. Personen hängs också ut med namn och bostadsort. Datainspektionen anser inte att publiceringen bryter mot personuppgiftslagen eftersom artikeln är en del i den "kritiska diskussionen om invandring".


Ämnen i artikeln:

DatainspektionenExponerat

Exponerat rapporterade om att småbarnspappan har 23 åtalspunkter mot sig och skriver bland annat att han "tyvärr är medborgare i Sverige".

Artikeln har polisanmälts för brott mot personuppgiftslagen då Exponerat har uppgett både namn och var småbarnspappan bor.

Polisen har därför bett om Datainspektionens bedömning.

DI konstaterar att många av artiklarna på Exponerat innehåller kritik mot Sveriges invandringspolitik, men bedömer att publiceringen omfattas av undantaget som gäller journalistiska ändamål.

Här uppger DI att EU har kommit fram till att undantaget handlar om att "sprida information, åsikter eller idéer till allmänheten", medan Högsta Domstolen har uttalat att journalistiskt ändamål är att "informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten."

Sammantaget innebär det om man vill informera, kritisera och debattera en fråga är det möjligt att göra det även om det sker på "ett för enskilda  kränkande sätt".

DI anser att den aktuella publiceringen rör ett journalistiskt ändamål, vilket innebär man inte tycker att artikeln omfattas av reglerna kring personuppgiftslagen. Därmed friar DI artikeln i sitt yttrande.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

DatainspektionenExponerat

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.