Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

David Baas in i hetluften på SD:s valvaka

Publicerad: 12 september 2014, 14:22

David Baas. till höger, konfronterar en SD-ledamot som avslöjats för hatkommentarer.

Foto: Expressen.

Expressen-reportern David Baas har fällt SD-ledamöter på löpande band. Nu skickas han av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till partiets valvaka. – Jag utgår ifrån att partiet håller ordning och säkerhet på sitt arrangemang på söndag kväll, säger Thomas Mattsson.


Ämnen i artikeln:

Val 2014Thomas MattssonExpressenDavid Baas

David Baas, intervjuad av Resumé tidigare i veckan, är en av nyckelpersonerna i Expressens hårda granskning av SD. Han ahr även nyligen släppt en avslöjande bok om partiet.

Nu skickas han för att bevaka partiets valvaka.

Hur tänker ni kring säkerheten för David Baas på SD:s valvaka? Kan det vara riskfyllt för honom att vara där?
– David Baas var på valvakan i maj, när Sverigedemokraterna kom in i EU-parlamentet, och jag utgår ifrån att partiet håller ordning och säkerhet på sitt arrangemang på söndag kväll. Jag tror inte att det blir något problem, ledande SD-företrädare brukar uppträda korrekt i intervjusituationer och ett riksdagsparti måste ju visa nyhetsmedier respekt. Dessutom är det gott om poliser på plats, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och fortsätter:

– David har vunnit "Guldspaden" för sina SD-avslöjanden och precis gett ut en bok om partiet, och även om det förstås finns SD-sympatisörer som inte uppskattar Expressens undersökande journalistik så vet förstås partiledningen att det som publiceras är korrekt. Flera gånger under veckan har ju SD också, officiellt, sagt att det är bra att främlingsfientliga dras fram i ljuset och beklagat deras näthat.

David Baas är  som klippt och skuren för att bevaka ett parti som SD, menar Thomas Mattsson.

– En kvällstidningsredaktion är ju inte en miljö för timida typer som saknar ambition, utan här frodas ju istället en okuvlig vilja att vara först med egna nyheter och att gärna inför stor publik. Det kan skapa framgångskulturer, där stjärnreportrar och krönikörer själva blir kändisar och bjuds in till tv-soffor och får medverka i andra medier. I grunden är det positivt, det bidrar till att stärka medarbetarnas och tidningens varumärke, men David Baas är faktiskt lite annorlunda i den mening att han inte söker sådan bekräftelse utan bara stint stirrar ner i sin dator och tyst drar fram nästa story. Jag är mycket imponerad över det arbete som han och vår grävgrupp gör.

Expressen TV:s valsändningar på söndag börjar redan kl 07.00.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.