torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dawit Isaak fyller 50 – nu vill regeringen undvika ”tyst diplomati”

Publicerad: 27 oktober 2014, 07:46

Dawit Isaak.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fyller 50 år idag. Den nya regeringen kör igång en ny strategi för att få honom fri, och den går ut på att undvika "tyst diplomati". Den socialdemokratiska Framtidsministern Kristina Persson använder inte Twitter och är inte ens säker på att hon ska göra det - Carl Bildt har inte varit sen att reagera på just Twitter. Henrik Schyffert kammar hem mest av den svenska komikereliten. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetDawit IsaakHenrik SchyffertAlice Bah KuhnkeLarry PageGoogleCarl BildtMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


Fyller 50 i fängelse – regeringen har ny Dawit-strategi
Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fyller 50 år idag – i fängelset. Regeringen planerar nu en ny strategi för att få honom fri.
– Vi ser över alla möjligheter för att nå framgång, skriver utrikesminister Margot Wallström till Aftonbladet.

Dawit Isaak har fängslad i Eritrea utan rättegång i drygt 13 år och svenska myndigheter har inte fått träffa honom sedan han greps, vilket är ett brott mot Wienkonventionen.

Den nya regeringen har nu en plan för hur han ska bli fria.
– Jag vet att strategin och detaljerna kring hur vi arbetar har diskuterats, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på UD till Aftonbladet.

Närmast vill man få till stånd ett möte med den eritreanska ledningen för att diskutera Sveriges relation med landet och se möjliga vägar framåt.
Charlotta Ozaki uppger att UD och den tidigare regeringen har arbetat på olika nivåer för att få honom fri – direktkontakt med olika företrädare i Eritrea, lyfta frågan i FN och påverka ledare inom EU och Afrikanska Unionen med kontakter till diktaturen, men den tidigare regeringen har fått kritik för att bedriva "tyst diplomati".
Sveriges nya utrikesminister, Margot Wallström, uppger följande i en skriftlig kommentar.

"Den nya regeringen är, precis som den förra, starkt engagerad i frågan. Vårt mål är att Dawit Isaak ska släppas fri. Vi ser över alla möjligheter för att nå framgång i det arbetet."

Samtidigt rapporterar DN att Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak, skrivit ett brev till honom med anledning av 50-årsdagen – som GP publicerar.
Brevet inleds med "Dawit, min bror". Han beskriver vad som hänt under de år som hans bror suttit fängelse och förklarar exempelvis olika sociala medier. Han beskriver hur föräldrarna återigen kommer att fråga hur det är med Dawit Isaak och skriver:
"Och jag får än en gång anta och gissa. Nästa gång hoppas jag att du själv kan svara hur det är med dig."
Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, uppmärksammar också 50-årsdagen och menar att det är " synd och skam att det fria ordet stängs in i en cell".

Framtidsministern använder inte Twitter
Den socialdemokratiska Framtidsministern Kristina Persson använder inte Twitter. Hon för en diskussion med sin stab om hur hon ska börja och om hon ens ska göra det.
– De där korta puckarna har jag inte känt en dragning till. De komplexa systemkritiska frågorna lämpar sig inte alltid för de superkorta utspelen. Det är möjligt att jag borde börja ägna mig åt det, min pressekreterare tycker det, säger Kristina Persson till Svenska Dagbladet.
– Vi håller på att titta på om hon som statsråd ska vara aktiv i sociala medier, men vi har bara inte landat ännu, säger Kristina Perssons pressekreterare Pezhman Fivrin till Expressen.
Hon menar att det krävs ett engagemang om man ska vara aktiv på Twitter och att man måste hitta ett sätt att vara personlig utan att vara privat.
Carl Bildt är inte sen att reagera över det hela.
"Vår s k framtidsminister "har inte landat" när det gäller sociala medier. Nähä. Kanske bara "en fluga", skriver han på just Twitter.
Sveriges nya kulturminister, Alice Bah Kuhnke lyser med sin frånvaro i sociala medier.

Minister lämnar efter Facebook-inlägg
Estlands finansminister Jürgen Ligi har precis valt att avgå efter en våg av protester mot ett inlägg han gjort på Facebook. Han kallade sin ministerkollega Jevgeni Ossinoviski för "en invandrares son från ett ljusrött parti" – Ossinovski är socialdemokrat och även den enda ministern från landets rysktalande minoritet.
Hans inlägg fördömdes även av landets president Toomas Henrik Ilves, enligt DI.

Schyffert kammar hem mest av komikereliten
Den svenska komikereliten tjänar stora pengar från svenska tv-tittare och krogbesökare.
Henrik Schyffer toppar ligan med en utdelning på hela 12 miljoner kronor ur sitt bolag Schyffert Sweden, enligt DI. Han är också ordförande i produktionsbolaget Brommamamma – de båda bolagen har tillgångar på 40 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 6,4 miljoner kronor under förra året.
Jonas Gardell har tillgångar på över 75 miljoner kronor i Jonas Gardell Produktion AB och komikern, skådespelaren och programledaren Mia Skäringer hade 16,7 miljoner kronor i tillgångar, men hade endast en utdelning på 300 000 kronor.

Surfplatteförsäljningen har avstannat
Surfplattan skulle ta över efter pc:n, men nu har datorförsäljningen tagit ny fart, enligt SvD.
Gartner har exempelvis skruvat ned sin prognos från nära 270 miljoner sålda surfplattor till 230 miljoner för i år – vilken kan jämföras med att marknaden fördubblades från 60 miljoner år 2011 till 116 miljoner år 2012.
På en mogen marknad som Sverige ser man att ökningen har avstannat ordentligt i år, enligt branschorganisationen Elektronikbranschen. Försäljningen ökade endast med 6 procent under april, 1 procent i juli och minskade med 0,9 procent i september.
Elektronikföretagens vd Klas Elm menar att en förklaring ligger i att man redan har köpt en surfplatta och att det inte finns så stora anledningar att uppgradera eftersom merparten klarar det man använder dem för.

Google-vd lämnar över
It-jättens Googles vd Larry Page genomför en omorganisation och överför ansvaret för bolagets produkter till Sundar Pichai. Det uppger källor med insyn till Re/code enligt DI.
Google skickade också ett meddelande till de anställda i fredags om förändringarna.
Sundar Pichai är tidgare ansvarig för Android, Chrome och Google Apps, men tar nu även över sådant som Maps, Google+ och bolagets annonstjänster.
Larry Page har dock kvar ansvaret för affärsområden som Nest, bioteknikbolaget Calico och Google X, enligt DI.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev