Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dawit Isaak-kampanj hetast i Almedalen

Publicerad: 5 juli 2013, 09:14

Foto: Från Expressen-tv.

Kampanjen #sittmeddawit vinner Hetast i Almedalen 2013. Den handlar om den sedan 12 år tillbaka fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak och besökarna har fått pröva på hur det är att leva hans liv – det vill säga i en mörk cell med sand på golvet.


Ämnen i artikeln:

WestanderHetast i AlmedalenDawit Isaak

Centerpartisten Kerstin Lundgren var en av dem som provade att sitta i  en liknande cell som Dawit Isaak.  

Hennes kommentar till Expressen TV efter 15 minuter:
”Det kändes mörkt, tomt och eftertänksamt.”

Den  svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps i sitt hem i Eritrea  år 2001.

Regeringen anklagade honom för brott mot rikets säkerhet, men  andra menar att det var en artikel i tidskriften Setit om den så kallade  15-gruppen som han fängslades – 15-gruppen ville införa demokratiska  reformer i landet.

Stödkommittén Free Dawit har i samarbete med  Expressen, Författarförbundet, Journalistförbundet, Publicistklubben,  Reportrar utan gränster, Svenska PEN, Sveriges Tidskrifter och Utgivarna  tagit fram kampanjen #sittmeddawit.

Motiveringen från juryn lyder:
–  Priset Hetast i Almedalen går till den aktör som lyckas bäst med att få  ut sitt budskap. Kampanjen #sittmeddawit lyckas med konststycket att  värdigt och samtidigt smärtsamt konkret påminna om den ende svenske  samvetsfången och göra oss alla till ambassadörer för honom."

Finalister till Hetast i Almedalen 2013 var:
Kommunals kampanj #Bytlön, besöket av Pussy Riot, Rfsu, Ung Cancers Kolla Pungen,

Juryn  består av Fredrik Kron, verksamhetschef Ideell Arena, Hanna Berheim pr-konsult, Westander (juryns ordförande), Helena Fornstedt direktör  Drivmedel, Statoil Sverige, Rolf van den Brink, journalist Dagens  Opinion, Stina Morian opinionsanalytiker, YouGov och Viktor Barth-Kron,  journalist, Dagens Nyheter.

2012 gick priset till Almedalsdrinken, ett alkoholfritt festalternativ.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.