Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dawit Isaak uppges vara död

Publicerad: 27 oktober 2011, 18:35

I programmet Adaktusson i Radio 1 i dag har det uppgivits att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har avlidit i fångenskap. Uppgifterna är ännu obekräftade.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dawit Isaak.

Enligt uppgifter i journalisten Lars Adaktussons program i Radio 1 är Dawit Isaak död. Först kom uppgifter om att Dawit Isaak flyttats från fängelset, nu uppges det i Adaktussons program att Dawit Isaak, som fyller 47 i dag, har avlidit.

– Jag kan inte kommentera det här eftersom det inte är bekräftat, av respekt för hans familj, säger Jonas Nordling, ordförande på Svenska Journalistförbundet till Resume.se.

Svenska medier har i gemensamma upprop, med Expressen och dess chefredaktör Thomas Mattsson i spetsen, försökt att få Dawit Isaak frigiven.

– Nyheten om att Dawit Isaak kanske inte lever längre är ett fruktansvärt  besked. Fruktansvärt om det stämmer. Nästan lika fruktansvärt om det  inte stämmer – Dawit Isaak har hustru och tre barn och det är till dem  som tankarna går nu. Jag hoppas verkligen att det här är ett  missförstånd, en felaktighet, och kanske kommer mer att klarna under  eftermiddagen, skriver Thomas Mattsson i sin blogg.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin säger så här till Resume.se:

– Vi har publicerat uppgifterna men inte fått dem bekräftade. Skulle det stämma är det oerhört sorgligt, Jan Helin och fortsätter:

– Adaktusson har säkert goda källor, men vi behöver i rimlighetens namn få det bekräftat om detta stämmer. Det tror jag att alla redaktioner jagar efter just nu, säger Jan Helin.

UD har inte fått någon information i linje med Adaktussons uppgifter.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.