Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”De är livrädda för att det här ska komma ut”

Publicerad: 23 oktober 2012, 10:27

Travel Media gör Arlanda Xpress.

Förlaget Travel Media använder sig systematiskt av "fastlansare", frilansare som jobbar på samma sätt som en heltidsanställd, enligt uppgifter till Resumé. Journalistförbundets arbetsrättsjurist anser att tillvägagångssättet strider mot regelverket för frilansare. Travel Medias vd Kjell Santesson dementerar Resumés uppgifter. – De är konsulter och jobbar inte heltid, säger Kjell Santesson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SJF

I början av oktober kunde Resumé berätta om missförhållandena på Moderna Tidskrifter. Bland annat vittnade medarbetare om hur ledningen låter heltidsarbetande skribenter jobba på förlagets redaktionsgolv och använde bolagets utrustning med frilanskontrakt.

Men det är inte bara Moderna Tidskrifter som använder sig av så kallade "fastlansare". En källa med god insyn i förlaget Travel Media vittnar om en systematisk tillämpning av fastlansare.

Förlaget som ger ut Affärsresemagasinet Voyage och resebranschtidningen Travel Report i egen regi och producerar Arlanda Express ombordtidning Xpress har gjort allt för att täcka policyn, enligt Resumés källa.

– De är livrädda att det ska komma ut, säger en källa till Resumé.

Enligt uppgifterna till Resumé ska en formgivare och flera redaktörer sitta i företagets lokaler på heltid och använda företagets datorer. Medarbetarna som har frilansavtal får ingen semesterersättning och företaget slipper betala arbetsgivaravgift. De har inga rättigheter om de blir sjuka och inga löneförmåner.

Vidare ska Travel Media ha sparkat fast anställd personal på grund av arbetsbrist. I stället har man anlitat "fastlansare". I en kontext där förlaget officiellt annonserat om arbetsbrist för sina fast anställda har de startat en ny tidning. Tillvägagångssättet ska ha pågått under mer än ett års tid.

Den 28 mars i år kom ett beslut från Arbetsdomstolen som kan komma att ha stor betydelse för hur mediehusen kan hantera frilansare framöver. Fallet handlar om en programledare på Sveriges Radio som formellt hade varit anställd som uppdragstagare.

Arbetsdomstolen slog fast att arbetsgivaren inte haft rätt att tidsbegränsa anställningen i enlighet med journalistavtalet. Programledaren uppfyllde kriterierna för en arbetstagare, personen hade således rätt till tillsvidareanställning på Sveriges Radio samt ett skadestånd på 40 000 kronor.

Katarina Dahlskog är arbetsrättsjurist på Journalistförbundet. Enligt henne finns det ett stort mörkertal kring "fastlansare" på svenska redaktionsgolv.

– Det är många som inte har hört av sig. De flesta journalisterna vill bara arbeta, då kanske de inte har tid att tänka på att de får sämre pension, inte har rätt till semesterersättning och omfattas inte av försäkringar. Trots att de här faktorerna har jättestor betydelse.

I enlighet med domen mot Sveriges Radio i Arbetsdomstolen finns det nu kriterier för att avgöra i fall en person har rätt till anställning. De kritierier som man bland annat tittar på vid en helhetsbedömning för att avgöra om någon är arbetstagare eller uppdragstagare är:

Anställd Frilans
Fysisk person                         Juridisk person
A-skatt                                                                                                           F-skatt
Står till förfogande                                                                 Andra uppdragsgivare
Står under arbetsledning        Utför uppdragen självständigt
Arbetsgivarens lokaler           Egen lokal
Arbetsgivarens utrustning      Egen utrustning

– Uppfyller den frilansande journalisten kriterierna för en arbetstagare har det ingen som helst betydelse vad uppdragstagaren och arbetsgivaren har kommit överens om. Då är man en arbetstagare och har rätt till motsvarande villkor, säger Katarina Dahlskog.

Om en medarbetare jobbar heltid på en tidning, använder redaktionens utrustning och gör det med ett frilansavtal, bryter förlagsledningen då mot lagen?
– Om man vid en helhetsbedömning uppfyller kriterierna för arbetstagarbegreppet så är det ett kringgående av lagen.

Varför använder sig arbetsgivare av fastlansare?
– Det går inte att säga generellt, men en drivkraft kan vara att arbetsgivare vill ha så mycket flexibilitet som möjligt. De vill fritt kunna påbörja och avsluta samarbeten med sina medarbetare utan att behöva ta hänsyn till lag och kollektivavtal, säger Katarina Dahlskog.

När Resumé ringer upp Travel Medias vd Kjell Santesson förnekar han uppgifterna om att tidningen systematiskt använder sig av fastlansare.

– Vi erbjuder datorer för frilansare. Det finns inga konstigheter med det.

Enligt våra uppgifter ska era frilansmedarbetare arbeta åt er på heltid och använda er utrustning. Hur ser du på det?
– Det stämmer inte. De har fått uppdrag från oss och vi erbjuder vår maskinpark. Vissa jobbar hemifrån. Det är som vilket uppdrag som helst och våra frilansare har andra uppdrag.

Hur mycket handlar det här om att komma undan arbetsgivaravgift och semesterersättning?
– Vi vill ha hög kvalitet på tidningen. Det är därför vi jobbar med konsulter. Vi kan anlita specialister inom våra olika nischer vilket höjer kvalitén på våra produkter. Vi jobbar med ett trettiotal frilansare. I den situationen som vi är idag måste vi kapa alla kostnader. Det är tuffa tider, avslutar Kjell Santesson.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SJF

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.