måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De bästa aprilskämten 2017

Publicerad: 2 april 2017, 19:04

"April april!". Medier och varumärken gjorde sitt yttersta för att luras på första april. Här är ett axplock av de mest omtalade aprilskämten.

Ämnen i artikeln:

Aprilskämt

FT

Fredrik Thambert


Flera svenska medier hade på förhand bestämt sig för att skippa sina sedvanliga hittepå-artiklar den första april. Orsaken är delvis debatten om "fake news", enligt tidningen Journalisten. Detta till trots var det flera som försökte skoja med sina läsare med mer eller mindre fantasifulla historier.

Några som fick stort genomslag för sitt första april-skämt var Gefle Dagblad som rapporterade att Rolf Lassgård lämnar hemstaden och stänger ner Folkteatern. Orsaken: Gävle har passerat 100 000 invånare.
– Småstadssjälen är död här, säger Lassgård till tidningen.  

Sydsvenskan påstod att 200 norska elfärjor ska avlasta biltrafiken på E6. Badbryggor skulle göras om till laddningsstationer.

I Göteborg skämtade GP om att en gammal spårvagn ska byggas om till förlossningsklinik på rull. "Forskning visar att de födslar som sker i bilar under rörelse ofta innebär färre komplikationer" hävdar en expert i den påhittade nyhetsartikeln.

Det är inte bara medier som skojar med sin publik – så även företag och organisationer. Ett uppmärksammat exempel i år var appen Gentrify som skulle underlätta och snabba på gentrifieringsprocesser på olika orter runt om i landet. Det visade sig vara ett påhitt Hyresgästföreningen låg bakom.
– Vi ville använda oss av humor för att belysa en fråga som i allra högsta grad är allvarlig, Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Första april-traditionen är stark också på andra sidan Atlanten. I USA har många varumärken som vana att hitta på ambitiösa luringar. Det som fått allra mest uppmärksamhet i år är förmodligen porrsajten Pornhubs som fick flera användare att drabbas av panik. De introducerade nämligen en "ny funktion" med automatisk delning av de filmer man konsumerat på sociala medier.

"Tack för att ni delade. Pornhub har nu automatisk delning till dina konton på sociala medier. Nu behöver du aldrig mer manuellt dela din video till dina vänner igen för den här revolutionära nya delningsfunktionen gör allt det för dig" löd meddelandet som dök upp på porrsurfarens skärm.

— Bear Nickcessities (@Electivirus) 1 april 2017Pornhub's April Fool's joke omg pic.twitter.com/Rbq2EsCd9f

Turligt nog för dem var det alltså bara ett påhitt.

Techjätten Google stod för flera skämt i lördags. Ett av dem var "Google Gnome" – ett AI med attityd.Google i Nederländerna lanserade innovationen Google Wind som med hjälp av väderkvarnar skulle blåsa bort molnen över landet.Det irländska whiskymärket Jameson påstod sig ha hittat ett 230 år gammalt whisky-fat som lagrats av bolagets grundare. Men den långa lagringen hade gjort att det endast återstod ett glas whisky på fatet.Spelbolaget Paddy Power passade på att lansera en ny sport att betta på – sjöhästracing.Ett aprilskämt som blev omtalat redan på förhand var SodaStrems påhitt i samarbete med Paris Hilton. Hon lanserade nämligen produkten Nanodrop som påstods vara 5000 gånger mer återfuktande än vatten. En droppe skulle motsvara ett helt glas. Det var förstås för bra för att vara sant...

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev