tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"De flesta stora medier finns här"

Publicerad: 6 december 2011, 08:24

Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien

Foto: Scanpix

I dag återupptas rättegången mot de fängslade svenska journalisterna i Etiopien. Den här gången är fler svenska medieföretag på plats än senast. – De flesta stora medier finns här den här gången, säger DN:s utsände, Mats J Larsson.

Ämnen i artikeln:

Johan PerssonMartin Schibbye

EV

Emanuel Videla


I dag återupptas rättegången mot de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som står åtalade i Etiopien. Flera svenska medieföretag finns på plats, men så var det inte senast. Då följde enbart SVT och Dagens Nyheter rättegången på plats. De båda medieföretagen är där även nu och har fått sällskap av fler, berättar DN:s utsände Mats J Larsson.

– Det är helt annorlunda jämfört för en månad sedan när jag var ensam skrivande journalist och Sveriges Televisions Henrik Silver Samuelsson var ende etermediereporter på plats. De flesta stora medier finns här den här gången. Dessutom har ännu fler anhöriga har kommit än när rättegången inleddes. Det är stort pådrag - och det gäller att vara ute i god tid för att få en plats i rättssalen i morgon bitti, säger DN:s Mats J Larsson till Resume.se.

Hur mår Schibbye och Persson?
– Schibbye och Persson träffade ambassadör Jens Odlander i förmiddags och anhöriga i eftermiddags. Enligt ambassadören är de trötta, men att de är fokuserade på rättegången. De har klarat sig från de svåra sjukdomar som härjat i Kality-fängelset, men Martin Schibbye har haft halsont flera gånger och hade svårt med rösten i dag. Vi får se om den håller när han ska vittna på engelska i morgon.

Utöver DN och SVT befinner sig även Aftonbladet, Göteborgsposten, Sveriges Radio, TT och TV4 på plats och rapporterar under morgonen. Även frilansjournalisterna Martin Edström och Mattias Lövkvist är i Etiopien.

Expressen och Svenska Dagbladet har inte skickat medarbetare till Etiopien.

– Nyhetsdesken har, som alltid, prioriterat resurser och konstaterat att det är många andra medier på plats och att vi därför kan bevaka rättegången bra trots att vi inte är i Etiopien. Expressen var ju först på plats i Addis Abeba efter gripandet av Schibbye och Persson, och i dag skriver dessutom vår medarbeare Terese Cristiansson om att hon övervägde att resa med dem då, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Resume.se.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev