Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De gjorde den bästa tv:n

Publicerad: 5 juni 2015, 05:21

Aftonbladets partiledardebatt vinner pris.

Aftonbladets partiledardebatt är en av vinnarna på Ria-galan, Daniel Ek utesluter inte en försäljning av Spotify och världens mäktigaste kvinna finns nu på Instagram. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Daniel EkSpotifyInstagramFacebookAftonbladetRiaSVTAngela Merkel

Daniel Ek utesluter inte försäljning av Spotify
Dagens Nyheter har fått en lång intervju med Spotifys grundare Daniel Ek. I den säger han bland annat att än framtida försäljning till exempelvis Apple är möjlig:
– Vi vill nå ut med vår plattform. Det enda fallet där vi skulle vara intresserade av att sälja företaget är om någon skulle erbjuda möjligheten till en större plattform, säger Daniel Ek till DN.

Han berättar också om relationen till Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

– Det är en lustig situation, för ens konkurrenter ger en ganska mycket råd också. Det är en öppen spelplan. Man vill vinna, men man vill vinna genom att göra bra saker för konsumenter, snarare än att sätta krokben för andra. Så jag har fått råd från ganska många, som Mark Zuckerberg, som blivit en nära personlig vän.

SVT ber om ursäkt
Gårdagens stora delningsraket var SVT:s nyhetsuppläsare i Sörmland vars förberedelser av misstag kom ut i Telias IPTV. Han sågs bland annat imitera dialekter, sjunga opera – och använda ordet "kebabtekniker". Hans chef bad omedelbart om ursäkt, och igår kommenterade också Christina Ågren, chef regionala nyheter och minoritetsspråk händelsen.

– Det är inte acceptabelt att något sådant här händer rent tekniskt. Men framför allt handlar det om hur vi som SVT:are uttrycker oss. Det här är en jargong på tvärs med vår värdegrund. Det gäller både framför och bakom kameran, säger hon till Vipåtv.

Peter Wolodarski prisas
DN:s chefredaktör belönades igår med Advokatsamfundets Journalistpris. Motiveringen lyder:

"I en tid när kvalitetsjournalistiken blir allt mer trängd väljer Wolodarski att gå emot strömmen genom att erbjuda generöst utrymme åt framstående skribenter, som behandlar och belyser ämnen av stor rättspolitisk betydelse. Därutöver lämnar Wolodarski i sin egen skrivande gärning värdefulla bidrag till diskussionen om demokratins och rättsstatens villkor."

Sparade raderade tweets – stängs ner
Den amerikanska sajten Politwoops sparade och publicerade tweets som politiker hade raderat. Men nu har de blivit nedstängda efter påtryckningar från Twitter, som menar att tjänsten bryter mot användarvillkoren, skriver bland annat The Verge.

Världens mäktigaste kvinna på Instagram
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har skaffat ett Instagram-konto. På tre dagar har hon samlat ihop över 36 000 följare och hunnit publicera hela 46 bilder.

Facebook fimpar platsdelning som standard
Tidigare i veckan blev stalkingtjänsten "The Marauder's map" känd. Den tog information från Facebook Messenger och kunde därigenom visa på kartan var olika personer befann sig. Nu meddelar Facebook att de tar bort platsdelning som standard i sin meddelandetjänst, skriver Techcrunch. Istället satsar de på flera nya GPS-funktioner framöver.

De prisades på Ria-galan
Igår utsågs de bästa tv-produktionerna under året som gått på RIA-galan i Stockholm. Bakom priset står Film & TV-producenterna. Här är vinnarlistan:

Årets Programidé
Bytt är bytt av Mastiff

Motivering:
Priset för årets programidé delas i år ut till ett format som inte bara underhåller, intresserar och fascinerar, utan även lyckats i stenhård konkurrens. Programmet har dessutom stor potential att nå ut i världen. Priset går till Bytt är Bytt!

Årets profil
Familjen Parnevik för Parneviks

Motivering:
För att med personlighet och charm varje vecka ge tv-tittarna underhållning utan filter. Uttrycket "på riktigt" har fått en helt ny innebörd tack vare det äkta tilltalet och modet att visa sig precis som den man är - både i glädje och i sorg. Med öppna hjärtan och sinnen har de bjudit in tittarna till sin familj. Priset går till: Familjen Parnevik.

Årets Bearbetning
Mikael Björnson för Familjer på Äventyr

Motivering:
Vinnaren har visat en enorm kreativitet i sin klippning och ihopsättning av ett mycket utmanande format. Hen hittade guldkorn och formade det till något personligt och eget. Det blev en härlig kompott av människoöden och historier, berättade med stor värme och respekt. Vinnare är Mikael Björnson, för Familjer på äventyr!

Årets fotograf
Daniel Riley för bl. a. Sommar med Ernst och En resa för livet

Motivering:
Priset för årets fotograf går till en person som har den fantastiska förmåga att fånga känslor och rätt tonalitet i sina bilder. Med skicklighet, nyfikenhet och en god portion mod har hen, trots sin unga ålder, blivit en av branschens mest eftertraktade namn. Vinnare är Daniel Riley!

Årets Ljud:
Mikael Ahnlund för bl. a. Så Mycket Bättre och Let's Dance

Motivering:
Personen som vinner priset för Årets ljud är noggrann, ambitiös och en väldigt omtyckt kollega. Hen ger sig inte förrän hen får till det bästa ljudet! Vi är alltid trygga när vi lägger våra stora produktioner i hens händer. Vinnare är Mikael Ahnlund!

Årets Interaktiva program
Partiledardebatten av Aftonbladet i samproduktion med OTW

Motivering:
Rörligt online är framtiden och interaktivitet kommer snart vara ett krav för att fånga och hålla kvar tittaren. På en helt ny arena, i en oväntad genre, visar man här hur framtidens format ska produceras och hur man kan få extremt relevant innehåll genom att inkludera tittaren i realtid. En mycket högkvalitativ produktion på alla plan som visar var skåpet ska stå inom framtidens TV. Vinnare är Partiledardebatten gjord av Aftonbladet i samproduktion med OTW

Årets program online
Gift vid första ögonkastet av Baluba

Motivering:
För ett onlineprogram så är den lite slitna tv-termen "must-see" en absolut förutsättning för att man ska nå ut. Att programmet dessutom är välproducerat med starka varma historier och har skapat debatt gör att det är värt första pris i denna kategori. För vad kan vara mer "must-see" än när två totala främlingar möts för första gången på sitt eget bröllop. Priset för bästa on-line program går till "Gift vid första ögonkastet".

Årets profil online
Kalle Zackari Wahlström för Svett & Etikett

Motivering:
Med nyfikenhet, stark närvaro och minst lika stark beslutsamhet så upplyser och underhåller denne profil oss tittare. Ett litet format & en enkel idé som kommer till liv genom ett fantastiskt tilltal, en karismatisk personlighet och en stor portion humor som får även den slöaste av oss att vilja svettas lite grann. Årets Profil Online går till Kalle Zackari Wahlström för Svett & Etikett

Årets castare
Marika Gougaud för bl. a. Biggest Loser och Allt för Sverige

Motivering:
Som så många gånger tidigare har hen återigen visat prov på sin mästerlighet, sitt brinn, driv och sin passion när det kommer till att med fingertoppskänsla och en imponerande envishet, genom grundlig research och flera hundra intervjuer, hitta exakt rätt personer till rätt program! Hen är ett unikum och ett fullblodsproffs och en sann glädje att få arbeta med! Årets castare är: Marika Gougaud.

Årets organisatör
Karolina Nordell för bl. a. Let's Dance och Så ska det låta

Motivering:
Priset för årets organisatör går till en person som har koll varenda detalj i varje projekt. En person som ser till att leda och lyfta sitt team till bästa resultat med en fantastisk känsla för innehåll, budget och personal. Inget lämnas åt slumpen och dessutom så blir det många skratt på vägen tillsammans med denna briljanta projektledare. Priset går till: Karolina Nordell.

Årets visuella uttryck
Anna Hellman & Paul Möllerstedt för P3 Guld-galan

Motivering:
För ambitionen att förnya ett traditionellt format, för viljan att överraska tittaren och att underhålla publiken. För passionen till det visuella, till ljuset och till musiken - det är ju så enastående snyggt! Årets Visuella uttryck går till: Anna Hellman & Paul Möllerstedt, för deras arbete med P3 Guldgalan.

Årets berättare
Lotta Hoff för Berg & Meltzer och Parneviks

Motivering:
För att, helt orädd och modig, våga gå sin egen väg och tänka bort meningar som "det brukar funka" och "så har vi gjort förut". Istället lyckas hen, med sitt berättande, göra något nytt inom en genre som många tidigare försökt inom. Kanske är det ögat för vilka historier som ska berättas i kombination med en livfull, skånsk personlighet.
Vinnaren är: Lotta Hoff för "Parneviks"

Årets producent
Jasper Lake för Lyckliga Gatan

Motivering:
Hen har en unik förmåga att med fingertoppskänsla balansera mellan allvar & humor, små känslor och stora känslor. Allt hen gör tillsammans med sitt team får ett eget uttryck, ett eget grepp. Hen gör oss LYCKLIGA! Priset går till Jasper Lake.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.