Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De kan bli Årets journalist

Publicerad: 10 oktober 2017, 08:08

Här är de nominerade i kategorierna i Årets Journalist, Årets Omslag, Årets Tidskrift (fackpress och populärpress) och Årets Tidskriftsevent i Tidskriftspriset.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterTidskriftspriset

Den 8 november äger Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan rum på Cirkus i Stockholm. För två veckor sedan släpptes nomineringarna i en rad kategorier och nu släpps de resternade. Här är de som kan vinna:

ÅRETS JOURNALIST

Matilda Gustavsson, DN Lördag
En sann stilist som alltid kommer sina intervjupersoner inpå livet. Trots att de hon möter ofta intervjuats flera gånger tidigare får hon alltid fram nya sidor av dem, kanske även för de som intervjuas. Matilda tar orden, intervjukonsten och människorna på allvar.

Emil Persson, Café
Detta är en gudabenådad berättare (och poddare) som håller läsaren fängslad fram till sista punkten sex sidor senare. Det kryllar av formuleringar, så välfunna att man lockas stryka under. Den omfattande researchen bidrar med detaljer som förklarar helheten.

Kristin Westesson, SvD Junior
För att hon hittar historierna som berör ungdomarna och för att hon tacklar ämnen ur deras perspektiv. Hon leder varsamt juniorreportrarna så att de berikar och kompletterar journalistiken. Greppet att låta två juniorreportrar från FC Rosengård spela huvudrollen i mötet med Zlatan Ibrahimovic var briljant.

Erik Wisterberg, Breakit
Bra journalistik förändrar. Erik Wisterbergs reportage om de usla villkoren i matbudsbranschen kombinerar grävande journalistik med ett kreativt och välplanerat Facebook-wallraff, som nådde långt utanför målgruppen – och ända upp till regeringskansliet.

ÅRETS OMSLAG

Forskning & Framsteg nr 1 2017
Årets mörkaste omslag lyste starkt i tidningshyllan och blev en bästsäljare. Genom att fräckt trotsa gamla vedertagna omslagsregler fick det hela juryn att bli sugen på gammal fisk.

Golf Digest nr 7 2016
Att lämna ett gammalt tryggt koncept och utmana en konventionell målgrupp med något helt nytt kräver både precision, slagkraft och rätt taktik. Den viktiga fingertoppskänsla som gör hela skillnaden mellan succé och fiasko.

Mama nr 3 2017
I en värld där glamour fortfarande måste vara perfekt och mångfald fortfarande är modigt blir det som bryter enfalden befriande. Att våga visa det självklara är ofta ett väldigt stort steg.

c/o Hops # 16
Att plötsligt servera ett gulligt tjejigt omslag till en skäggig publik, göra en obegriplig logga, ta rejält betalt och ändå öka upplagan. Det är i sanning en lyckad prestation.

ÅRETS TIDSKRIFTSEVENT

Hjärndagen – Forskning & Framsteg och Modern Psykologi
Knastertorr forskning samlar här en stor, engagerad skara lyssnare – det var utsålt! Och sällan har ett event fått så högt betyg av sina besökare. Kanske är det dessa populärvetenskapliga tidskrifter som gjort att ämnet fått en glödhet substans.

Stora Samhällsgalan - Dagens Samhälle
Ett event som engagerar i tidskriften året om. Läsarna nominerar och pris går till de som fortsätter att bygga välfärd. Offentlig sektor – låter det trist? Nej, här är en gala för dem som gjort något för samhället bortom det vanliga mediebruset.

Webbdagarna - Internetworld
Det började med datanördarna, nu är eventet ett måste för så många – marknadschefer, inköpare, strateger, prylälskare och än fler. De två dagarna har blivit en årlig nödvändighet för alla som insett att vi lever i en total digital förändring.

Vi:s Litteraturbåt - Tidningen Vi
Vi kastar loss med 3 000 litteraturfantaster som i 19 år samlats på kryssning för att lyssna till sina favoritförfattare. Rödvin, diskussioner och spännande möten under 24 timmar. Eventet överraskar innehållsmässigt och ekonomiskt år efter år.

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS PRINT

Dagens Samhälle
Med sina tentakler ute i alla Sveriges alla hörn fångar Dagens Samhälle upp det verkligt lokala och gör det angeläget för en bred publik.

Ottar
Ett gränsöverskridande som aldrig går på slentrian utan fortsätter att överraska. Med djärva ämnesval, lustfylld redigering och närgången bildsättning fortsätter Ottar sin folkbildningsmission.

Råd & Rön
Vem kan man lita på? När betalda bloggare marknadsför prylar och gränserna mellan journalistik och kommersiella budskap suddas ut, står Råd & Rön som en Sven Dufva och slåss outtröttligt för den oberoende konsumentjournalistiken.

Svensk Polis
Svensk Polis är en skickligt producerad tidning som tar oss med till polisernas vardag. Den är en tillflyktsort för sin målgrupp - människor som bokstavligt talat har kulorna vinande runt huvudet.

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS PRINT

Bamse
Bamse blev världskändis när Lille Skutt spred ryktet om ett monster i skogen. På ett oslagbart enkelt sätt tog tidningen greppet om årets heta ämnen källkritik och falska nyheter. Genom nytänkande samarbete med nätforskare tog sig Bamse utanför sin traditionella form, bland annat genom att skapa Bamses nätskola.

Expo
I över 25 år har Expo oförtrutet kartlagt och granskat extremism och rasism. Där populismen växer och hämtar kraft i gammalt tankegods står Expo obundet kvar vid sitt uppdrag och förklarar."Demokratisk tidskrift" är varudeklarationen. I vår tid har det påståendet blivit kontroversiellt.

Hembakat
Med en spännande mix av recept, guider och läsning har de hittat receptet för bakglädje i magasinsformat. På ett enkelt sätt inspirerar de läsarna och tar dem pedagogiskt igenom hemmabaket. I en tid där bakning är trendigare än någonsin är Hembakat den självklara bästisen vid bakplåten.

STYLEBY
STYLEBY lyckas kombinera avantgarde med bredd, cool med värme och har varit en kompis där andra bländats av kändisar. Den avspända tonträffen i kombination med stilsäker verklighet har gjort att annonsörer från Gucci till Lindex trivs hos STYLEBY. 2017 lät detta exklusivt svensktalande magasin höra tala om sig internationellt och ökade lönsamheten.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.