Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De kan bli Årets Tidskrift

Publicerad: 17 oktober 2013, 08:31

Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Här är nomineringarna i de tre tyngsta kategorierna i Årets Tidskrift, som arrangeras av Sveriges Tidskrifter. Galan hålls på Waterfront i Stockholm den 14 november.


Nominerade ÅRETS TIDSKRIFT – POPULÄRPRESS

Fokus
Juryns motivering: Det finns tidningar som man bara måste  bläddra i. Och som man alltid fastnar i. Det kan vara en faktaruta, en  notis eller ett långt reportage. Det här är en tidning som brinner för  en enda sak, att göra sin läsare smartare utan att de märker det. Fokus  gör reptricket utan pekpinnar nästan varje vecka och dessutom i nio fall  av tio med spets. En oväntad vinkel på Anders Borgs budget eller en  oväntad omslagsperson, utan att slå knut på läsupplevelsen. Vi gillar  också att tonen är dagsaktuell, trots veckoutgivning. Fokus – en tidning  som verkligen lever upp till sitt namn.

Svensk Damtidning
Juryns motivering: Utmanare söker (s)ig likt flugor till denna  sedelpress, men utan framgång. Att skvallra med stil är en konst som  inte lämpar sig för dagsländor. Vi gillar mixen och tonen.  Vimmelfotografen som kan se skillnad på adel och dokusåpaclowner.  Inredningsreportagen från Rivieran och personporträtten med erfarna  programledare är lika välgjorda som senaste kunganytt. Svensk Damtidning  är en ståndaktig madam som vet att gammal är äldst. Att göra 80 snygga  fullmatade sidor varje vecka år ut och år in, det finns bara ett ord för  juryn – respekt!

Vi Läser
Juryns motivering: På ett inspirerande och lustfyllt sätt samt  med läcker layout, lockar tidningen in läsaren i böckernas förtrollande  värld. I en tid då bokbranschen brottas med stora ekonomiska  svårigheter och den tryckta bokens framtid är osäker, känns Vi Läser som  ett ljus i mörkret. Redaktionen lyckas vidga sitt område till att inte  bara berätta om aktuella böcker och författare utan fångar även debatter  och fenomen som följer i böckernas fotspår.

Jury Årets Tidskrift Populärpress: Malou von Sivers,  journalist och programledare TV4 (ordf.), Viggo Cavling, journalist och  konsult och Mattias Wising Bonde, chefredaktör Friskispressen.

NOMINERADE ÅRETS TIDSKRIFT – FACKPRESS

Dagens Samhälle
Juryns motivering: En tempramentsfull revisor i medborgarnas tjänst, Dagens Samhälle.

Origo
Juryns motivering: Lek i kvadrat. Nytta i kubik. Gör skolans "värsta" ämnen lustfyllda, Origo.

Tidskriften Betong
Juryns motivering: Tumlar Mentas material så allt blir sexigt för nörd och novis, tidskriften Betong.

Jury Årets Fackpress: Annika Creutzer,  ekonomijournalist Creutzer & Co (ordf.), Nils Funcke,  frilansjournalist och Anna Kult, featurechef Aftonbladet.

NOMINERADE ÅRETS TIDSKRIFT – DIGITALA MEDIER

chef.se
Juryns motivering: Lättnavigerad, snabb och affärsmässigt i  framkant. En stabil plattform oavsett skärmstorlek lyfter tidskriftens  starka varumärke på en helt ny sajt som ökar intresset för att läsa mer.

extrakt.se
Juryns motivering: Den här sajten är både nyskapande och  okonventionell, men aldrig otydlig. Vi vill hela tiden läsa mer och  designen skapar ett lugn som få andra gör. Sajten visar också hur det  går att bredda sitt utbud med hjälp av externa källor.

nojesguiden.se
Juryns motivering: Den här tidningen är med när det händer,  där det händer. De följer pulsen i nyhets- och nöjesvärlden med en egen  idé. Sajten utvecklas hela tiden med både tekniska framsteg och en  extremt tydlig redaktionell röst.

Jury Årets Tidskrift – Digitala medier: Fredrik Wass, frilansjournalist bisonblog.se (ordf.), Hanna Larsson, onlinesamordnare Nyhetsdivisionen SVT och Christopher Holmerin, vd Adlantic Media

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.