Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

De kan få pris för årets socialreportage

Publicerad: 5 juni 2017, 08:24

Årets kandidater till Wendelapriset är utsedda. Priset delas ut för tionde gången och går till det bästa tryckta socialreportage under året som gått.


Wendelapriset delas ut för att hedra Wendela Hebbes minne. Hebbe (1808-1899) var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist. Juryn består av Anni Lönnroth (ordförande), Kersti Forsberg, Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed. De åtta reportage som tävlar om förstapriset på 50 000 kronor är:

"En mammas kamp för att få träffa sin son", reportageserie om en handikappad son och hans mammas hopplösa kamp. Av Karin Sjöberg, Norrbottens-Kuriren.

"Flickan bakom pansarglas", artikelserie om en 14-årig flicka som sedan ett och ett halvt års ålder bollats runt mellan 33 familjehem och vårdinrättningar runt om i landet. Av Kerstin Weigl, Aftonbladet.

"Från Raqqa till Borås", reportageserie i Svenska Dagbladet om syriska flyktingar som räddas ur Medelhavet. Av bl.a reportern Jonas Fröberg och fotografen Malin Hoelstad.

"Hemlöshet, det är så jävla otryggt". Reportage om en uteliggare som reflekterar över både egen och många unga människors hemlöshet. Av Karin Samuelsson, Borås Tidningar.

"Den dolda hemlösheten" om en hemlöshet som drabbar brett i alla samhällsklasser. Av Tina Gerdien och Johan Sieverts, Östgöta Correspondenten.

"Asylrapporten", reportageserie baserad på en enkät bland 1691 asylsökande. Av Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Sahiu, Expressen.

"Passens förmedlare", reportage om passförmedlare, människosmugglare och ljusskygg internationell handel. Av Christopher Holmbäck, Mahmoud Kashavarz och Alexander Mahmoud i tidningen Republic.

"Monstren i garderoben", reportage om en digital skuggvärd där huvudpersonen är en hackare som utvecklat ett system för att identifiera internetpedofiler. Men som inte lyckas få polisen intresserad av att använda hans system. Av My Nygren för magasinet Filter.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.